کد اقتصادی مشاغل خانگی یکی از پیشنیازهای دریافت مجوز کار برای افرادی است که میخواهند به صورت قانونی به شغل خانگی خود رسمیت بدهند. شماره اقتصادی مشاغل خانگی با وجود صادر شدن از طرف سازمان امور مالیاتی، از جمله کدهای معتبر دولتی است که برای ارائه اظهارنامه و انجام امور تجاری قانونی توسط اشخاص حقیقی مورد استفاده قرار میگیرد. ما در این مقاله میخواهیم پس از تعریف کد اقتصادی مشاغل خانگی، کاربرد، افراد و مشاغل مشمول، نحوه بررسی مالیات و همچنین نحوه دریافت شماره اقتصادی را توضیح دهیم.
کد اقتصادی مشاغل خانگی چیست؟
کد اقتصادی مشاغل خانگی، شمارهای منحصر به فرد است که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور به تمام متقاضیان مشاغل خانگی داده میشود. اداره امور مالیات با کمک شماره اقتصادی میتواند واحدهای اقتصادی خانگی را سازماندهی کرده و پرونده مربوط به هر کدام را از هم تفکیک کنید. همانطور که اشاره کردیم، این کد یک شماره خاص بوده و هر واحد اقتصادی باید دارای یک کد مختص به خود باشد. متقاضیان مشاغل خانگی برای دریافت شماره اقتصادی خود باید در دو مرحله در سامانه امور مالیاتی تشکیل پرونده دهند. شماره اقتصادی کاربردهای متعددی داشته که برخی از نظر حقوقی الزامی هستند. در ادامه بیشتر به موارد کاربرد آن در مشاغل خانگی میپردازیم.
کاربرد کد اقتصادی در مشاغل خانگی
کد اقتصادی در مشاغل خانگی دارای کاربردهایی به شرح زیر است:
- اگر بخواهید شغل خانگی خود را گسترش داده و با شرکتهای تجاری قرارداد همکاری امضا کنید، نیاز به کد اقتصادی خواهید داشت.
- در صورتی که برای تامین نیازهای سازمانها و نهادهای دولتی قصد ارائه کالایی را داشته باشید فقط در صورت داشتن کد اقتصادی معتبر مقدور خواهد بود.
- شماره اقتصادی برای ارائه اظهارنامه مالیاتی مورد استفاده قرار میگیرد.
- در صورتی که میخواهید برای گسترش یا شروع مشاغل خانگی خود وامهای مربوطه را تهیه کنید، نیاز است که ابتدا شماره اقتصادی داشته باشید.
فقط افرادی به طور قانونی مشمول معافیت یا تخفیفهای مالیاتی میشوند که ابتدا کد اقتصادی داشته باشند. همچنین برای صدور فاکتور رسمی و مورد تایید سازمانها و نهادها و همچنین ارائه اظهارنامه ارزشافزوده، وجود شماره اقتصادی لازم است.
روش بازیابی کد اقتصادی مشاغل خانگی
شما نمیتوانید کد اقتصادی مربوط به مشاغل خانگی سایر افراد را به صورت غیرحضوری دریافت کنید. این موضوع با هدف ایجاد مانع برای جلوگیری از سوء استفاده، از کد اقتصادی دیگران ایجاد شده است. شما میتوانید با ورود به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس https://my.tax.gov.ir/ به پرونده مالیاتی مشاغل خانگی و همچنین کد اقتصادی خود دسترسی داشته باشید. رمز عبور این سامانه در هنگام ثبت نام به شما پیامک شده است. در صورت فراموشی رمز از طریق همین سامانه و سربرگ «فراموشی کلمه عبور» میتوانید اقدام کنید. در صورتی که هنوز پرونده مالیاتی ندارید تیتر «نحوه دریافت کد اقتصادی مشاغل خانگی» را مطالعه کنید.
کدام مشاغل خانگی باید کد اقتصادی دریافت کنند؟
تمام مشاغل خانگی که به نحوی فعالیت اقتصادی دارند، موظف به داشتن پرونده مالیاتی هستند. به عبارتی تمام مشاغل خانگی که خدماتی ارائه میدهند، کالایی تولید، مونتاژ و توزیع میکنند و در قبال امور انجام شده گردش اقتصادی دارند، باید کد اقتصادی هم داشته باشند. همچنین با استفاده از شماره اقتصادی باید در چهار ماه اول سال اظهارنامه مالیاتی تشکیل و ارائه شود تا اداره مالیات در رابطه با معافیت مالیاتی مشاغل خانگی، الزامات قانونی را اعلام دارد. البته افرادی که به عنوان مشاغل خانگی مشغول فعالیتهای فرهنگی و هنری هستند؛ از جمله، نویسندگی، ترجمه، خطاطی، نقاشی و امثال آن ملزم به دریافت کد اقتصادی نیستند.
مالیات مشاغل خانگی دارای شماره اقتصادی
مالیات بر درآمد از انواع مالیات مستقیمی است که مشاغل خانگی شامل آن میشوند؛ به این معنی که افراد دارای مشاغل خانگی باید بخشی از درآمد خود را مالیات دهند. این محاسبه به صورت درصدی بوده و بستگی به نوع فعالیت و رسیدن به سقف مورد نظر دارد. هر ساله سقفی برای تعیین مالیات در نظر گرفته میشود. افرادی که درآمد کمی داشته باشند معاف از مالیات بوده و وقتی درآمدشان از سقف مورد نظر آن سال عبور کند برای محاسبه مالیات براساس نوع شغل بررسی میشوند. افراد دارای فعالیتهای فرهنگی خانگی، به همراه افرادی دارای مشاغل خانگی مناطق کمتر توسعه یافته و همچنین نواحی مرزی فاقد امکانات کافی، پایینترین سطح مالیات، یعنی مشمول معاف یا مالیاتی نزدیک به صفر خواهند شد.
بیشتر بخوانید:آموزش استعلام کد اقتصادی
مدارک مورد نیاز برای دریافت کد اقتصادی مشاغل خانگی
برای دریافت مشاغل خانگی به مدارک زیر نیاز خواهید داشت:
- معرفی نوع مالکیت از نوع مالک، سرقفلی، مستاجر و یا وقفی؛
- کد پستی تایید شده توسط اداره پست؛
- تأییدیه احراز نشانی و موقعیت مکانی (از طریق حضور مامور پست تا درب منزل)؛
- شماره تلفن همراه به نام متقاضی؛
- معرفی نوع بیمه مورد استفاده؛
- اطلاعات هویتی مورد تایید سازمان ثبت احوال کشور؛
- ارائه کد فیدا برای اتباع غیرایرانی به جای استفاده از کد ملی؛
- ارائه اطلاعات عنوان شغلی؛
- استعلام برخط وضعیت محکومیت مالی متقاضی؛
- تعیین وضعیت مجوز یا پروانه کسب؛
- ارائه اطلاعات مربوط به اتحادیه صنفی؛
- معرفی شماره تماس ثابت؛
- حداقل سن 18 سال تمام؛
- ایجاد شماره حساب بانکی مخصوص و ارائه شماره شبای آن برای تایید حساب تجاری؛
- تعیین نوع عنوان فعالیت تجاری خانگی؛
- ارائه کد آیسیک و اینتا (از سایت سازمان امور مالیاتی کشور و در حین ثبت نام دریافت میشود.).
با توجه به غیرحضوری شدن فرآیند ثبت نام برای دریافت کد اقتصادی، روش ارائه مدارک در حین ثبت نام هم به صورت آنلاین انجام میشود. به این صورت که شماره شناسه مدارک هویتی مانند کد ملی، کد پستی، شمارههای تماس و… را وارد میکنید و سامانه این شمارهها را با روشهای مختلف راستی آزمایی میکند. به عنوان مثال کد ملی را به صورت آنلاین از سازمان ثبت احوال کشور استعلام گرفته و کد پستی را از طریق اداره پست صحت سنجی میکند. همچنین تمام مدارکی که در سایت اعلام میشود باید اصل یا کپی برابر اصل آن را آماده داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید آن را به کارشناس ارائه دهید. کد اینتا که در هنگام ثبت نام از سامانه سازمان امور مالیات دریافت و به همین سایت ارائه میشود از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا این کد نوع ضریب مالیاتی شما را مشخص میکند.
نحوه دریافت کد اقتصادی مشاغل خانگی
برای دریافت شماره اقتصادی مشاغل خانگی باید دو مرحله پیش ثبت نام و ثبت نام پرونده مالیاتی را با موفقیت پشت سر بگذارید. پرونده مالیاتی مشاغل خانگی شما اگر به مرحله چهارم برسد، کد اقتصادی آن قابل دریافت خواهد بود. ما به طور اجمالی این دو مرحله (یا چهار گام) را در ادامه توضیح میدهیم. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله «آموزش ثبت نام کد اقتصادی + تشکیل پرونده مالیاتی» مراجعه کنید. همچنین میتوانید برای دریافت راهنمایی، مشاوره یا انجام صفر تا صد مراحل دریافت کد اقتصادی مشاغل خانگی، از مشاوران و وکلای پلتفرم مباشر استفاده کنید.
مرحله اول دریافت کد اقتصادی مشاغل خانگی
جهت دریافت کد اقتصادی مشاغل خانگی میتوانید به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کنید. آدرس این سامانه https://my.tax.gov.ir/ است. جهت راهنمای ورود به سایت میتوانید از نمونه تصویر زیر استفاده کنید.
جهت ورود سربرگ «دریافت اطلاعات کاربری» را انتخاب کرده و سپس نوع شخصیت حقیقی یا حقوقی بودن خود را تعیین کنید. حال با توجه به اطلاعاتی که از شما درخواست میشود فرم را تکمیل کرده و گزینه دریافت اطلاعات را انتخاب کنید. به شماره همراهی که وارد کردهاید یک رمز موقت ارسال میشود. آن را در کادر مربوطه وارد کنید تا بتوانید وارد پنل کاربری خود شوید.
از منوی سمت راست گزینه «فهرست پروندههای مالیاتی» و سپس «پروندههای عملکرد و ارزش افزوده» را انتخاب کرده و در صفحه جدید روی «ایجاد پرونده مالیات بر درآمد جدید» و سپس «ثبت نام جدید» کلیک کنید. دقت کنید که شما در حال باز کردن یک پرونده مالیاتی جدید هستید و صفحه پایین به نوعی اولین برگ پروندهی شما است.
مراحل تکمیل این صفحه بسیار ساده است:
- ابتدا شماره ملی خود را وارد کنید.
- در صورتی که شریک ندارید، ثبت نام انفرادی را انتخاب کنید.
- کدپستی اقامتگاه باید مشخصا مربوط به واحد شما و مورد تایید اداره پست باشد.
- شماره همراهی که به نام متقاضی باشد را وارد کنید.
- کلمه امنیتی را نوشته و گزینه «پیش ثبت نام جدید» را انتخاب کنید.
- به شما یک رمز موقت پیامک شده است. آن را در کادر مربوطه وارد کنید.
- اطلاعات هویتی و درصد سهام خود را اگر انفرادی است 100 بنویسید.
حال به مجموعه فرمهای اطلاعاتی پیش ثبت نام خود هدایت شدهاید. این بخش حاوی فرمهایی قرمز رنگ است که باید تمام این موارد را انتخاب کرده و فرم اطلاعاتی را تکمیل کنید. در پایان تایید نهایی را انتخاب کنید.
مرحله دوم دریافت کد اقتصادی مشاغل خانگی
در صورتی که فرمهای اطلاعاتی مرحله قبل را به درستی وارد کرده و گزینه تایید را زده باشید از سیستم خارج میشوید. با استفاده از کد ملی خود به عنوان نام کاربری و رمز عبوری که به شما پیامک شده است دوباره با لینک https://my.tax.gov.ir/ وارد شوید. این بار در صفحه ورودی سامانه، سربرگ ورود به درگاه ملی را انتخاب کنید.
پس از ورود به پنل کاربری خود از منو سمت راست به ترتیب گزینههای «فهرست پروندههای مالیاتی» و «پروندههای عملکرد و ارزش افزوده» را انتخاب کنید تا وارد صفحه زیر شوید.
شما در حال مشاهده پرونده پیش ثبت نام مرحله اول خود هستید. روی گزینه «جزئیات پرونده» در پایین پرونده و سپس «بروزرسانی و تکمیل ثبت نام» کلیک کنید. در صفحه جدید لیستی از نیازمندیها برای شما به نمایش در میآید. تمام خطوط قرمز رنگ را باید انتخاب کنید و تمام فرمهای اطلاعاتی را مانند مرحله قبل کامل کنید. تمام فرمهایی که با موفقیت تکمیل و ثبت میشوند، از لیست نیازمندیهای شما پاک خواهند شد. در این بخش لازم است اطلاعاتی از جمله: ورود شماره شبا از حساب تجاری بانک، اطلاعات آیسیک، اطلاعات فعالیت اینتا کد، تعیین مشمولیت ارزش افزوده و فعالسازی استفاده از ابلاغ الکترونیک را وارد کنید. در پایان گزینه تایید نهایی را انتخاب کرده و خلاصه نتایج اطلاعات خود را مشاهده میکنید. خلاصه اطلاعات را هم تایید کنید تا پرونده شما کامل شود.
حال برای چاپ کد اقتصادی و سایر مشخصات پرونده، گزینه «نمایش وضعیت» را انتخاب کرده و از منوی سمت راست گزینه «چاپ خلاصه اطلاعات ثبت نام» را انتخاب کنید. شما میتوانید در صورت وجود سختافزار کافی آن را چاپ کنید یا به صورت PDF ذخیره کرده تا در موقعیت دیگری از آن پرینت تهیه کنید. این برگه حاوی جزئیات مهمی از پرونده مالیاتی است.
بیشتر بخوانید: دریافت کد اقتصادی اشخاص حقیقی
استعلام کد اقتصادی مشاغل خانگی
شما میتوانید با استفاده از سایت رسمی سازمان امور مالیاتی کشور کد اقتصادی خود یا سایر افراد مورد معامله را استعلام بگیرید برای این کار باید به آدرس زیر مراجعه کنید:
https://tax.gov.ir/action/do/InquiryNationalID
شماره اقتصادی مشاغل خانگی مورد نظر خود را در کادر وسط صفحه بنویسید. پس از نوشتن کد امنیتی کافی است که گزینه استعلام را انتخاب کنید. چند لحظه صبر کنید تا نتیجه مربوطه به شما نمایش داده شود. در صورتی که کد اقتصادی درست و معتبر بود اطلاعات عمومی آن به نمایش در میآید. در صورت اشتباه بودن کد اقتصادی با پیام «اطلاعاتی با این شماره اقتصادی یافت نشد» مواجه میشوید.
آنچه در مقاله کد اقتصادی مشاغل خانگی آموختیم:
کد اقتصادی مشاغل خانگی، شمارهای منحصر به فرد است که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور به تمام متقاضیان مشاغل خانگی داده میشود. اداره امور مالیات با کمک شماره اقتصادی میتواند واحدهای اقتصادی خانگی را سازماندهی کرده و پرونده مربوط به هر کدام را از هم تفکیک کنید. کد اقتصادی برای دریافت مجوز مشاغل خانگی، دریافت تسهیلات، امتیازات و وام مشاغل خانگی، تکمیل اظهارنامه مالیاتی یا همکاری کردن با شرکتها، سازمانها و نهادها مورد استفاده قرار میگیرد. مشاغل خانگی عمدتا مشمول مالیات بسیار پایینی شده یا در مواردی معاف از مالیات هستند. برای دریافت تخفیف یا معافیت مالیاتی به صورت قانونی افراد باید ابتدا پرونده مالیاتی تشکیل داده و شماره اقتصادی دریافت کنند. ما نحوه دریافت کد اقتصادی مشاغل خانگی و نحوه استعلام شماره اقتصادی را در متن به صورت گام به گام توضیح دادهایم. کاربران میتوانند در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر از مشاور کد اقتصادی پلتفرم مباشر استفاده کنند.
اگر این مطلب را مطالعه کردید، قطعاً متوجه شده اید که اساساً فرآیند ها، قوانین و خدمات حوزه کسب و کار دارای پیچیدگی های منحصر به فرد است و جزئیات خاص خود را دارد، که انجام آن را برای افراد و صاحبین کسب و کار و مدیران ها سخت و طاقت فرسا می نماید، از این رو بهترین رویکرد در مواجه با انجام امور اداری و فرآیند های آنها دریافت مشاوره تخصصی از مشاوران خبره و مجرب و یا واگذاری آن امور به خدمات دهندگان حرفه ای و قابل اعتماد است. از این رو پلتفرم جامع کسب و کار مباشر، بستر لازم را برای دسترسی سریع، آسان و به صرفه به مشاوران مجرب و خدمات دهندگان حرفه ای فراهم نموده است، شما می توانید از مشاوره آنلاین مباشر(تلفنی، تصویری و متنی) و خدمات آنلاین مباشر( غیرحضوری) استفاده نمائید و درگیر دغدغه انجام امور اداری و فرآیند های پیچیده و طاقت فرسای ادارات فراموش کنید.