در این مقاله سعی میکنیم، ابتدا درباره نحوه انجام تبانی، توضیحات مختصر و در ادامه متن درباره نحوه ثبت، پیگیری شکواییه و مجازاتی که برای جرم تبانی در نظر گرفته شده، توضیحات جامع و کاملی در اختیار شما عزیزان قرار بدهیم. شما میتوانید بعد از بهدست آوردن اطلاعات کامل درباره نحوه ثبت و اثبات شکواییه تبانی، حقوحقوق خود را از افرادی پس بگیرید که با همدستی، سازش، توطئه و توافق پنهانی اموالتان را صاحب شدهاند؛ بنابراین؛ تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
شرایط تحقق جرم تبانی برای بردن مال غیر
زمانی میتوان گفت تبانی اتفاق افتاده که دو یا چند نفر با هم توافق کرده و سپس با توطئه علیه نفر سوم اقدامات فریبکارانهای انجام دادهاند؛ در نهایت به کمک همین اقدامات، اموال نفر سوم را تصاحب کرده باشند. طرح دعوا صوری، جعل سند، راهاندازی شرکت صوری و … از جمله اقداماتی است که میتوان برای تبانی نام برد. با توجه به شرایط گفته شده، وقتی اطمینان پیدا کردید علیه شما تبانی انجام شده، باید شکواییه تبانی برای بردن مال غیر را بنویسید. در ادامه درباره نحوه نگارش آن توضیح مختصری میدهیم.
نمونه متن شکواییه تبانی برای بردن مال غیر
گاهی مشکلات حقوقی ظاهر بسیار پیچیدهای به خودشان میگیرند. در این مواقع، توصیه میکنیم با کارشناس حقوق مشورت کنید. پلتفرم مباشر یک سامانه و پل ارتباطی بین کارشناس حقوقی، مشاور حقوقی، وکیل دادگستری با مراجعانی هست که به دنبال انجام امور حقوقی هستند. این خدمات به سه صورت مشاوره، آموزش و انجام صفر تا صد امور حقوقی میتواند به شما کمک کند. در ادامه یک نمونه شکواییه تبانی برای بردن مال غیر را به شما ارائه میدهیم.
بیشتر بخوانید: شکواییه افترا چیست؟ + افترا در قانون مجازات اسلامی
دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان…. احتراماً به استحضار میرساند اینجانب… بهموجب شماره کلاسه… به تاریخ… در شعبه… دادگاه عمومی شهرستان… دعوایی با عنوان تبانی برای بردن مال غیر به شماره ثبتی… علیه آقا/خانم… اقامه نمودهام. مشتکیعنه با اقامه دادخواست ورود ثالث و ذینفع اعلام نمودن خویش، به بررسی ماهوی پرونده مزبور وارد شده و علیالظاهر همانا که مشارالیه رابطه نسبی با آقا/خانم… دارد، قصد تبانی بهمنظور بردن مال اینجانب را دارند. علیایحال با عنایت به ظاهر رویه رسیدگی و نیز شهادت شهود و همچنین شماره کلاسه پرونده مزبور و قرائن و شواهد موجود، از مقام محترم قضایی تعقیب و مجازات مشتکیعنه به اتهام تبانی برای بردن مال غیر را به استناد ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری مورد استدعاست.
بعد از آشنایی با نحوه نگارش شکواییه لازم است آن را ثبت کنید. در ادامه درباره نحوه ثبت توضیح میدهیم. با ما همراه باشید.
نحوه ثبت شکواییه تبانی برای مال غیر
در حال حاضر برای ثبت شکایت کیفری باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و در آنجا پس از نگارش شکواییه و پرداخت هزینههای لازم، آن را ثبت کنید. پس از ثبت شکواییه، یک کد رهگیری و شماره پرونده در اختیار شما قرار میدهند که با آنها میتوانید شکایت خود را پیگیری کنید. در آخر باید منتظر بمانید تا نوبت رسیدگی به پرونده شما فرا برسد. برای ادامه کار و انجام فرآیند دادرسی باید به مرجع رسیدگی پرونده مراجعه کنید. در ادامه متن مراجع رسیدگی پرونده را معرفی میکنیم.
مراجع رسیدگی به شکواییه تبانی برای مال غیر
تحقیقات اولیه و مقدماتی شکواییه تبانی در دادسرای عمومی و انقلاب انجام میشود. لازم به ذکر است دادسرایی میتواند این کار را انجام دهد که در دادسرایی که در حوزه و محل وقوع جرم باشد. پس از اتمام تحقیقات و صدور کیفرخواست در دادسرا، پرونده به دادگاهی که در محل وقوع جرم قرار دارد، فرستاده میشود. از اینجا به بعد دادگاه کیفری رسیدگی به شکواییه را برعهده میگیرد و آن را را پیش میبرد. ذکر این نکته لازم و ضروری است که زمان، در رسیدگی به شکواییه و اجرای حکم صادر شده تاثیر زیادی دارد. در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم.
مرور زمان در جرم تبانی
مرور زمان به مدت زمانی گفته می شود که پس از گذشت آن، دیگر امکان طرح شکایت، تعقیب و اجرای مجازات وجود نخواهد داشت. در حال حاضر به موجب مقررات قانون مجازات سه نوع مرور زمان وجود دارد که عبارتند از:
- مرور زمان طرح شکایت؛
- مرور زمان تعقیب؛
- مرور زمان اجرای رای.
در ادامه مقاله درباره هر کدام از زمانهای نام برده شده، توضیحات مختصری را ارائه میدهیم.
مرور زمان طرح شکایت:
اگر میزان مالی که شکواییه تبانی برای آن ثبت شده، یکصد میلیون تومان باشد، کسی که خسارت دیده یک سال وقت دارد تا اقدام به ثبت شکواییه کند. این زمان از لحظه وقوع جرم محاسبه میشود. در صورتی که بیشتر از یکصد میلیون تومان باشد، زیان دیده هفت سال وقت دارد تا برای ثبت شکواییه اقدام کند.
مرور زمان تعقیب:
پس از ثبت شکواییه، کارهایی مانند احضار متهم، جلب، شهادت شهود، تحقیق محلی و … که در دادسرا انجام میشود، از لحظهی وقوع جرم باید تا هفت سال به نتیجه برسد و اگر در مدت مشخص شده برای پرونده حکم قطعی صادر نشود. بعد از آن امکان پیگیری شکایت وجود نخواهد داشت.
مرور زمان اجرای رای:
از روزی که حکم قطعی توسط دادگاه صادر میشود، 10 سال زمان وجود دارد تا حکم اجرا شود؛ وگرنه بعد از گذشت 10 سال، حکم صادر شده قابلیت اجرا نخواهد داشت.
نحوه اثبات تبانی برای بردن مال غیر
هرکس بعد از ثبت شکواییه تبانی برای بردن مال غیر مدعی شده و باید در دادگاه ادعایی خود را ثابت کند. مهمترین راههایی که میتوان برای اثبات این ادعا نام برد به شرح زیر است:
- اقرار؛
- شهادت شهود؛
- سوگند؛
- علم قاضی.
در ادامه هر کدام از این موارد را توضیح میدهیم.
اقرار:
در زمان رسیدگی به شکواییه تبانی، هرگاه متهمی با اختیار کامل پیش قاضی و سایر مراجع قانونی برود و جلوی آنها اقرار کند، مرتکب جرم تبانی شده، این اقرار میتواند یکی از دلایل اثبات در نظر گرفته شود.
شهادت شهود:
شهاد شهود زمانی میتواند یکی از دلایل اثبات جرم تبانی در نظر گرفته شود که شاهد، بالغ و عاقل بوده و در عین حال خصومتی با متهم نداشته باشد.
سوگند:
سوگند یکی از دلایل اثبات جرم است که گاهی مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش مدعی ، شاهد و شاکی باید پیش قاضی بروند و با آگاهی کامل و بر اساس لفظ جلاله قسم بخورند. لفظ جلاله همان الله، بالله، تالله است که باید در هنگام قسم بیان شود.
علم قاضی:
در این روش قاضی به کمک قرائن و مدارکی مانند، نظریه کارشناس و تحقیقات محلی، گزارش ضابطین و … جرم تبانی را ثابت میکند. جرم تبانی بعد از اثبات میتواند قابل گذشت و یا غیر قابل گذشت باشد که در ادامه این موضوع را بیشتر بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
قابل گذشت و غیرقابل گذشت بودن جرم تبانی
با توجه به اینکه جرم تبانی برای بردن مال غیر کلاهبرداری به شمار میآید، جهت تشخیص قابل گذشت بودن و یا نبودن آن باید به قواعد جرم کلاهبرداری توجه کرد. در حال حاضر به موجب قانون کاهش حبس تعزیری مصوب در سال 1399، جرم کلاهبرداری تا مبلغ یکصد میلیون تومان قابل گذشت است. اما در صورتی که مبلغ بیشتر از یکصد میلیون تومان باشد، غیرقابل گذشت محسوب میشود.
آنچه از این مقاله آموختیم:
ما در این مقاله به معنا و مفهوم تبانی پرداختیم. توضیحات کاملی درباره شکواییه تبانی برای بردن مال غیر بیان کردیم و راهنمای جامع و مفصل درباره نحوه پیگیری شکواییه ارائه کردیم. و همچنین نحوه ثبت، تاثیر زمان بر تبانی، راههای اثبات تبانی و شدت مجازات تبانی برای بردن مال غیر را بررسی کردیم. همه نکات گفته شده در مقاله میتواند به شما کمک کند در مواجه با تبانی اقدام اصولی، درست و به موقع انجام دهید. در آخر اگر نیاز به مشاوره در این زمینه داشتید به صفحه مشاور شکوائیه در مباشر مراجعه کنید.