خودرو جزء اموال غیر بوده و تخریب آن هم جرم است. برای ثبت شکایتنامه تخریب خودرو که به نام شکواییه تخریب خودرو نیز شناخته میشود باید به یکی از شعب دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید. در مرحله اول دادسرای محل وقوع جرم بر اساس کیفرخواست صادر شده تحقیقات مقدماتی را انجام میدهد و در مرحله دوم شکواییه به دادگاه کیفری ارسال میشود تا مورد بررسی قرار بگیرد و رای نهایی صادر شود. بنابراین لازم است با نحوه تنظیم و ثبت آن، آگاهی کامل داشته باشید. در ادامه متن درباره نحوه ثبت، مراجع رسیدگی، نحوه اثبات و مجازات آن توضیحات کاملی ارائه میدهیم. با ما همراه باشید.
نحوه ثبت شکواییه تخریب خودرو
در حال حاضر به غیر از سرقت خودرو، امکان ثبت شکواییه آنلاین برای سایر جرائم فراهم نشده است. بنابراین برای ثبت شکواییه تخریب خودرو باید به یکی از شعب دفاتر خدمات قضایی در محدودهی محل زندگی خود مراجعه کنید. در ادامه درباره نحوه ثبت شکواییه تخریب خودرو توضیح میدهیم.
ثبت شکواییه تخریب خودرو
بعد از مراجعه به مراجع قضایی و دریافت برگه شکایتنامه، باید اطلاعات هویتی، موضوع شکایت، تاریخ و زمان وقوع تخریب، دلایل وقوع، مشخصات شاهدی که تخریب را به چشم خود دیده و همچنین در صورت امکان مشخصات مظنون و یا کسی که به او شک دارید را به طور کامل و دقیق در شکواییه بنویسید. بعد آن را به مراجع قضایی که در ادامه متن به آنها اشاره میکنیم، تقدیم کنید.
بیشتر بخوانید: شکواییه افترا چیست؟ + افترا در قانون مجازات اسلامی
مراجع قضایی برای رسیدگی به تخریب خودرو
مرجع رسیدگی به جرم تخریب خودرو، در مرحله اول دادسرای محل وقوع جرم است. دادسرا ابتدا بر اساس کیفرخواست صادرشده تحقیقات مقدماتی را انجام میدهد و در مرحله دوم شکواییه به دادگاه کیفری ارسال میشود. برای ارائه مدرک و اثبات حقانیت خود در دادگاه، لازم است از روشهای اثبات تخریب خودرو مطلع باشید. به همین دلیل در ادامه متن چند مورد از این روشها را بررسی میکنیم.
روشهای اثبات تخریب خودرو
چهار مورد از مهمترین روشهایی که برای اثبات جرم تخریب پیشبینی شده، به شرح زیر است:
- اقرار خوانده؛
- شهادت شهود؛
- عدل قاضی؛
- تصاویر ضبط شده.
در ادامه درباره موارد ذکر شده توضیح کاملی ارائه میدهیم. با ما همراه باشید.
اقرار خوانده:
بالاترین و مهمترین دلیل اثبات تخریب خودرو و یا هر جرمی این است که مجرم در مراجع قضایی به جرم خود اعتراف کند که البته خیلی کم اتفاق میافتد. بعد از اعتراف مجرم، جرم او ثابت میشود و قاضی او را محکوم به پرداخت خسارت به شاکی میکند.
شهادت شهود:
اگر دو شاهد عاقل و بالغ شهادت دهند که مجرم را هنگام آسیبرساندن و یا نابود کردن خودرو دیدهاند، جرم او ثابت میشود و قاضی رای را به نفع صاحب خودرو صادر میکند.
علم قاضی:
علم قاضی یکی از راههای با اهمیت در اثبات جرم است. در این روش قاضی با استناد به اسناد، مدارک و دلایلی که از طرق مختلف به وی ارائه میشود و یا خودش در روند رسیدگی به دست میآورد، جرم را ثابت و برای آن مجازات تعیین میکند.
تصاویر ضبط شده:
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی، دوربینها و گوشیهای هوشمند متعددی در سطح جامعه وجود دارد. اگر هر کدام از آنها لحظهی وقوع جرم را ضبط کرده باشند، میتوانند به طور مستقیم در دادگاه به عنوان مدرک ارائه شوند و توسط قاضی به عنوان ادله محکم مورد بررسی قرار بگیرند تا میزان خسارت و مجازات تخریب مشخص شود. در ادامه درباره میزان مجازات تخریب بیشتر توضیح میدهیم.
مجازات تخریب خودرو
قانونگذار برای تخریب خودرو، جزای نقدی و حبس در نظر گرفته که با توجه به میزان خسارت و نوع خودرو متفاوت است. اگر خودرو برای شخص باشد، شاکی میتواند پس از شکایت و دریافت خسارت، گذشت کند. در این شرایط دوران حبس توسط قاضی بخشیده خواهد شد؛ اما اگر تخریب جنبه عمومی داشته باشد، حبس نیز شامل فرد خاطی خواهد شد. گاهی اوقات تخریب جنبه فنی و تخصصی پیدا میکند و قاضی برای مشخص کردن میزان خسارت و ارزش خودرو تخریب شده به نظریه کارشناس رسمی دادگستری نیاز دارد که در ادامه دربارهی آن توضیح داده میشود.
بیشتر بخوانید: شکوائیه ایجاد مزاحمت چگونه است؟
کارشناسی تخریب خودرو
بهتر است بدانید که دستمزد کارشناسان پس از گزارش و اظهارنظر کارشناسی باید از طرف اشخاص حقیقی و یا حقوقی طبق مقررات پرداخت شود. قانونگذار در قوانین خود تبصرهای برای این موضوع در نظر گرفته است. در صورتی که متقاضی استطاعت مالی نداشته باشد، به تشخیص قاضی پرونده، حقالزحمه کارشناسی تا میزان معینی کاهش مییابد.
وسیله ارتکاب جرم
در جرم تخریب، گاهی وسیلهای که با آن تخریب انجام شده در تشدید مجازات موثر است. به طور مثال اگر خودرو از طریق آتش زدن یا به کار بردن مواد منفجره تخریب شود، برای مجرم ۲ تا ۵ سال حبس در نظر گرفته خواهد شد.
آنچه از این مقاله آموختیم:
بعد از توضیحاتی درباره نحوه ثبت، مراجع رسیدگی شکایت و روشهای اثبات و میزان مجازات تخریب خودرو، ذکر دو نکته ضروری به نظر میآید. بهتر است بدانید، بعد از تخریب خودرو اگر شاکی فوت کند، قانون به ورثه این حق را میدهد که همچنان خسارت خود را پیگیری کنند. نکته دوم هم اینکه اگر در هنگام رسیدگی به پرونده، شاکی رضایت دهد و بعد منصرف شود، شکایت او بههیچعنوان دوباره بررسی نخواهد شد. پلتفرم مباشر یک سامانه و پل ارتباطی بین کارشناس حقوقی، مشاور حقوقی، وکیل دادگستری با مراجعانی است که به دنبال انجام امور حقوقی هستند. این خدمات به سه صورت، مشاوره، آموزش و انجام صفر تا صد امور حقوقی انجام میشود تا اگر در هنگام اثبات جرم به مسائل پیچیده و سخت برخورد کردید بتواند به شما کمک کند.