در گذشته متقاضیان ثبت برند باید به صورت حضوری به اداره ثبت مراجعه میکردند تا بتوانند فرم اظهارنامه را پر کرده و امور مربوط به ثبت برند را انجام دهند. انجام نوبتگیری، صرف مقادیر زیاد کاغذ، محدودیت زمانی در پر کردن فرمها و… از جمله محدودیتهایی بود که صاحبان کسب و کار با آن مواجه بودند. سامانه ثبت اسناد و املاک کشور زیر نظر قوه قضاییه اقدام به ایجاد سامانه مرکز مالکیت معنوی نموده تا به این ترتیب تمام مراحل ثبت برند و ارائه درخواست به صورت غیرحضوری انجام شود. هرچند که این کار هم پیچیدگیهای حقوقی خاص خود را داشته و بسیاری از افراد آن را به وکلای مجرب میسپارند، تا در اسرع وقت فرایند ثبت برند انجام شود. ما در این مقاله به شما میگوییم که برای ثبت برند باید به کجا مراجعه کنید.
ثبت برند در سامانه مرکز مالکیت معنوی
برای ثبت برند باید به سامانه مرکز مالکیت معنوی مراجعه کنید. این سامانه زیر مجموعه اداره ثبت اسناد و املاک کشور و همچنین قوه قضاییه است. آدرس سامانه مرکز مالکیت معنوی در ادامه نوشته شده است:
شما میتوانید روی این آدرس کلیک کرده یا با کپی کردن آن در نوار بالای (URL) مرورگر خود به آن مراجعه کنید. پیش از انجام هر اقدام به تذکرات سایت توجه کنید. شما باید از آخرین آپدیت مرورگر گوگل کروم (Google Chrome) و موزیلا فایرفاکس (Mozilla Firefox) استفاده کنید. استفاده کردن از سایر مرورگرها به علت عدم همخوانی با سایت توصیه نمیشود.
نکات ثبت برند در سامانه مرکز مالکیت معنوی
برای ثبت برند در سامانه مرکز مالکیت معنوی باید به نکات زیر توجه کنید:
- درخواستهایی که در قالب اظهارنامه در سامانه مالکیت معنوی ارسال میکنید بر اساس اولویت زمان ثبت، بررسی میشوند.
- مراجعه حضوری و پرداخت هزینه بیشتر نمیتواند فرایند اداری آن را سریعتر کند. کلیه هزینهها برای شهروندان ایرانی از طریق سامانه پرداخت شده و در مراحل اولیه نیازی به مراجعه حضوری به بانک یا اداره ثبت اسناد نیست.
- برای انجام مکاتبات میتوانید با کلیک روی شماره اظهارنامه و با استفاده از گزینه « نامه درخواست» اقدام کنید.
- برای مشاهده پاسخ اداره مرکز مالکیت معنوی باید به بخش پیگیری اظهارنامه و خلاصه پرونده مراجعه کنید.
اتباع غیرایرانی ممکن است برای پرداخت برخی هزینهها لازم باشد که به صورت حضوری به بانک مراجعه کنند. البته این مورد در حین ثبت برند اعلام خواهد شد که معمولا یک شماره حساب، نام صاحب حساب (مرکز دولتی)، نام شعبه با کد مشخص است که باید در فیش واریزی نوشته شده و تصویر فیش از طریق اسکن به صورت فایل درآید.
بررسی عناوین پاسخها در مراجعه غیرحضوری به سامانه مرکز مالکیت معنوی
در ادامه به شما کمک میکنیم که اگر عناوین زیر را در پیامهای موجود در کارتابل خود مشاهده کردید بتوانید معنی آن را متوجه شوید. همچنین میتوانید به صورت غیرحضوری و صرفا با مراجعه به سایت، به این ابلاغیهها پاسخ درخوری بدهید. این عنوانها شامل موارد زیر هستند:
ابلاغیه رفع نقص: زمانی که مدارک ارسالی شما یا محتوای اظهارنامه دارای نقص باشد، در سامانه پیامی با این نام ارسال خواهد شد که نیازمند پاسخ و رفع نواقص، به صورت غیرحضوری است.
ابلاغیه رد اظهارنامه: این ابلاغیه زمانی برای شما ارسال میشود که یا قوانین را برای ارائه درخواست ثبت برند خود رعایت نکردهاید یا از قبل این علامت تجاری، توسط فرد دیگری ثبت شده است. در هر صورت این پیام به معنی رد درخواست شماست.
ابلاغیه رد بخشی از موارد خواسته شده در اظهارنامه: در این حالت رد کامل درخواست شما صورت نگرفته بلکه در بخشی از درخواست ثبت برند شما، مثلا در کلمه درخواستی و تصویر، نقصی مشاهده شده است. افرادی که بدون دانش کافی وارد این مسیر میشوند ممکن است در این بند و بند قبل دچار صرف وقت زیاد شوند.
آگهی نوبت اول: این ابلاغیه هم که به معنی تایید درخواست ثبت برند شما در مرحله اولیه است.
اگر به پیام مرحله آخر رسیدهاید یعنی برند شما ضمن هماهنگ بودن با موازین قانونی، دارای عنوان مشابه و ثبت شده نیست.
برای ثبت برند به کدام قسمت سایت مراجعه کنیم؟
افرادی که متقاضی ثبت برند هستند پس از ورود به سامانه مرکز مالکیت معنوی در بالای صفحه روی سربرگ میز خدمات الکترونیک کلیک کنند. در لیستی که برایتان باز میشود، در ستون چهارم از راست گزینه علامت تجاری را بیابید. برای این کار میتوانید از تصویر زیر کمک بگیرید:
همان طور که در تصویر بالا مشخص کردهایم در زیر گزینه علامت تجاری، روی ثبت اظهارنامه و انواع درخواست کلیک کنید. اگر به نوار آدرس دقت کرده باشید در این قسمت به سامانه https://ipm.ssaa.ir هدایت شدهاید که در تعامل با این سامانه کار میکند. این سامانه نام کاربری و رمز عبور درخواست میکند؛ یعنی باید از قبل در این سامانه حساب کاربری تشکیل میدادید. اگر حساب کاربری ندارید میتوانید با زدن گزینه ثبت نام این کار را انجام دهید. برای این کار میتوانید از تصویر زیر کمک بگیرید.
برای ثبت نام به کجا مراجعه کنیم؟
براساس مطلبی که در تیتر قبل توضیح دادیم، پس از زدن گزینه ثبت نام وارد صفحه زیر خواهید شد:
همانطور که مشاهده میکنید ثبت نام در ۶ مرحله انجام میشود که در مرحله اول باید حقیقی یا حقوقی بودن خود را مشخص کنید. این عمل با تفکیک اتباع ایرانی و غیر ایرانی انجام میشود. سایر مراحل شامل ثبت ایمیل، پر کردن اطلاعات کامل هویتی، مشخصات فردی، استان و محل زندگی کد پستی، شماره تماس همراه و شماره تماس ثابت است.
در مرحله بارگذاری ضمائم لازم است که تصویر شناسنامه و کارت ملی خود را در یک تصویر واحد اسکن کرده و در سایت آپلود کنید. (نمیتوانید دو را تصویر جدا آپلود کنید.) پس از تکمیل مشخصات کاربری با یک پیغام مواجه میشوید که از شما میخواهد اگر از اطلاعات درج شده مطمئن هستید گزینه تایید را کلیک کنید. در این مرحله عکسی که به سایت ارسال کردید به همراه فرم مشخصات، آپلود و ثبت میشود. بلافاصله به شماره همراه شما (که به نام متقاضی است.) پیامک ارسال میشود. این پیامک حاوی اطلاعات زیر است که باید نزد متقاضی حفظ شود:
- نوع شخص؛
- نام شخص؛
- کد شناسایی؛
- نام کاربری؛
- گذرواژه.
در این مرحله ثبت نام شما تکمیل شده و اطلاعات شما باید توسط کارشناس مربوطه تایید شود.
زمان انتظار در مراجعات غیر حضوری به سامانه مرکز مالکیت معنوی
پس از ثبت اظهارنامه، بررسی اطلاعات توسط کارشناس به مدت 10 الی 15 روز طول میکشد. پس از تایید اولیه، درخواست شما به روزنامه رسمی ارسال می شود. در این مرحله باید هزینه روزنامه رسمی، برای انتشار آگهی اولیه را پرداخت کنید. پس از چاپ آگهی در روزنامه لازم است که یک ماه صبر کنید تا افراد ذینفع در صورت لزوم امکان اعتراض به برند پیشنهادی شما را داشته باشند. پس از یک ماه در صورتی که هیچ اعتراضی از طرف اشخاص صورت نگرفت، شما می توانید حق ثبت برند را پرداخت کرده و ثبت را قطعی کنید. این موضوع به صورت پیامک به شما اطلاع داده می شود.
پس از دریافت پیامک تایید لازم است به صورت حضوری به اداره مالکیت معنوی کشور مراجعه کرده و اقدام به تشکیل پرونده کنید. در این مرحله باید اصل یا کپی برابر اصل شده تمامی مدارکی را که به هنگام ثبت آنلاین اظهارنامه بارگذاری کرده اید، به همراه داشته باشید. در این مرحله باید هزینه حق ثبت برند را پرداخت کنید. این هزینه برای سال 1403 به صورت 120هزار تومان برای انتخاب هر طبقه برای اشخاص حقیقی و 240 هزار تومان برای اشخاص حقوقی محاسبه میشود. برای هر طبقه اضافه برای اشخاص حقیقی 10هزار تومان و برای اشخاص حقوقی 20هزار تومان پرداخت میکنید.
سپس گواهی ثبت برند خود را دریافت کرده و هزینه چاپ آگهی دوم در روزنامه را پرداخت میکنید تا به عموم مردم اعلام شود که در این طبقه، این برند تجاری به نام شما ثبت شده است. مجموع فرایند ثبت برند ممکن است که حدود 3 ماه طول بکشد. البته این فراید میتواند در صورت اعتراض سایر افراد و شرکتها به برند شما، برای مدت بیشتری هم طول بکشد.
جمع بندی
برای ثبت برند باید به سامانه مرکز مالکیت معنوی مراجعه کنید. این سامانه زیر مجموعه اداره ثبت اسناد و املاک کشور و همچنین قوه قضاییه است. آدرس سامانه مرکز مالکیت معنوی https://iripo.ssaa.ir بوده که بر اساس اطلاعیه سامانه، برای انجام ثبت برند و پر کردن فرم اظهار نامه فقط باید از مرورگر گوگل کروم و موزیلا فایرفاکس استفاده کنید. برای انجام این امور در سامانه مرکز مالکیت معنوی لازم است نکاتی را رعایت کنید که ما آن را در متن ذکر کردهایم. به صورت تصویری به شما نشان دادیم که باید به کدام قسمت سایت مراجعه کرده و با آموزش گام به گام شش مرحله پر کردن فرمهای ثبت نام را توضیح دادیم. در پایان مدت زمان انتظار، زمان مراجعه حضوری و غیرحضوری به مرکز ثبت مالکیت معنوی را با زمان پرداخت هزینهها توضیح دادیم.
اگر این مطلب را مطالعه کردید، قطعاً متوجه شده اید که اساساً فرآیند ها، قوانین و خدمات حوزه کسب و کار دارای پیچیدگی های منحصر به فرد است و جزئیات خاص خود را دارد، که انجام آن را برای افراد و صاحبین کسب و کار و مدیران ها سخت و طاقت فرسا می نماید، از این رو بهترین رویکرد در مواجه با انجام امور اداری و فرآیند های آنها دریافت مشاوره تخصصی از مشاوران خبره و مجرب و یا واگذاری آن امور به خدمات دهندگان حرفه ای و قابل اعتماد است. از این رو پلتفرم جامع کسب و کار مباشر، بستر لازم را برای دسترسی سریع، آسان و به صرفه به مشاوران مجرب و خدمات دهندگان حرفه ای فراهم نموده است، شما می توانید از مشاوره آنلاین مباشر(تلفنی، تصویری و متنی) و خدمات آنلاین مباشر( غیرحضوری) استفاده نمائید و درگیر دغدغه انجام امور اداری و فرآیند های پیچیده و طاقت فرسای ادارات فراموش کنید.