اظهارنامه مالیاتی خودرو چیست؟ + مدارک مورد نیاز

همین الان رزرو کن

نیاز به مشاوره و خدمات دارید؟

با تکمیل فرم زیر، در کوتاه ترین زمان، خدمات، مشاوره و آموزش دریافت نمایید.

اظهارنامه مالیاتی خودرو چیست

5/5 - (1 امتیاز)

بیشتر کشورهای جهان، در راستای تامین هزینه‌های جاری و عمرانی خود از منابع مالیاتی استفاده می‌کنند. این منابع که بخشی از درآمد هر فرد از جامعه را به خود تخصیص می‌دهد، غالبا دوباره در قالب خدمات مختلفی که دولت‌ها ارائه می‌دهند به مالیات دهندگان باز خواهد گشت. یکی از منابع درآمدی در جامعه ما کارکردن با انواع خودروها جهت کسب درآمد و کسب سود در معاملاتی که شامل خرید و فروش انواع خودرو می‌شود، است.

به این درآمدها طبق قانون مالیات تعلق می‌گیرد. در اینجا ما به این سوال خواهیم پرداخت که اظهارنامه مالیاتی خودرو چیست؟ چگونه تنظیم می‌شود، چه گروه‌هایی ملزم به تنظیم آن هستند و سایر جزئیاتی که در این مقاله کوتاه مجال پرداختن به آن وجود داشته باشد. با ما همراه باشید.

اظهار نامه مالیاتی چیست

اظهارنامه مالیاتی خودرو

اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل خودرو یا اصطلاحا اظهارنامه مالیاتی خودرو، اظهارنامه ایست که باید برای پرداخت مالیات درآمد مشاغل خودرویی تنظیم شود. افرادی که ملزم هستند اظهارنامه مالیاتی مورد نظر را تنظیم کنند عموما شامل گروه های زیر است:

  • مودیان مشاغل خودرویی، یعنی کسانی‌که صاحب خودروهای باری، عمومی، راهسازی و تاکسی هستند،
  • کسانی که مالک خودروهای گران قیمت هستند
  • افرادی که از طریق فروش خودرو به ارزش افزوده دست می‌یابند.

این افراد مشمول مالیات، موظفند بر مبنای نرخ مالیات سالیانه، اظهارنامه مالیاتی خودرو را تنظیم و مالیات متعلقه را پرداخت نمایند. زمان و مهلت پرداخت، معمولا هر ساله، حداکثر تا پایان خرداد ماه است.

از مباشر مشاوره بگیر

اگر اطلاعات کافی در مورد اظهارنامه مالیاتی ندارید پیشنهاد می‌کنیم مقاله اظهارنامه مالیاتی چیست؟ را بخوانید تا اطلاعات شما در این مورد تکمیل شود.

انواع مالیات بر خودرو

مانند اغلب مشاغل، اطلاق مالیات بر خودرو، مشمول گروه‌بندی‌های چندگانه می‌شود که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

مالیات بر درآمد خودرو

مطابق با قوانین مالیاتی کشور، کلیه مودیان مالیاتی مشاغل خودرویی، موظف به تسلیم اظهارنامه مالیات خود به سازمان امور مالیاتی هستند. بر اساس قانون مالیات مشاغل خودرویی، کسب درآمد از طریق کلیه خودروهای باری و عمومی شامل تاکسی، مینی‌بوس، اتوبوس، وانت‌بار، کامیون و کامیونت از جمله مشاغلی است که مشمول مالیات بر درآمد مشاغل خودرویی می‌شود. مالکان این وسایل نقلیه موظف هستند در پایان هر سال مبلغ درآمد خود را از طریق اظهارنامه مالیاتی خودرو ارائه کنند.

به موجب قانون، میزان حداقل کارکرد خودروها برای پرداخت مالیات، توسط سازمان امور مالیاتی انجام می‌شود. سازمان امور مالیاتی نرخ سالانه پرداخت مالیات را زیر نظر وزارت اقتصاد و دارایی مطابق با شرایط روز تعیین می‌نماید.

انواع مالیات بر خودرو

مالیات بر مالکیت خودرو

به موجب قانون بودجه، اشخاصی که مالک خودروهای با ارزش هستند، باید درصد خاصی از ارزش خودرو خود را به‌عنوان مالیات خودرو به دولت بپردازند. کسانی‌که صاحب بیشتر از یک خودرو هستند، باید علاوه بر مالیات دستگاه اول، 25 درصد مالیات نیز برای خودرو دوم پرداخت کنند. البته اینکه ارزش خودرو یا خودروهائی که در مالکیت یک شخص قرار دارد باید از چه حدی بیشتر باشد تا مشمول الزام تنظیم اظهارنامه مالیاتی خودرو و پرداخت مالیات شود را قانون بودجه تعیین می‌کند.

به‌عنوان مثال این مبلغ در قانون بودجه فعلی مبلغ سه میلیارد و پانصد میلیون تومان است. هر چه مازاد از این مبلغ باشد مشمول مالیات به نرخ یک درصد (1%) می‌شود. لذا افرادی که مالکیت قانونی این خودرو یا خودروها را در اختیار دارند موظفند اظهار نامه مالیاتی خودرو را تنظیم و نسبت به ارائه آن و پرداخت مالیات متعلقه اقدام نمایند. بدیهی است این افراد در صورت عدم پرداخت، طبق قوانین مالیاتی، مشمول جرایم سنگین می‌شوند.

مباشر خودت رو داشته باش

دو مسئله مهم باید مدنظر مالکان خودروها قرار‌گیرد:

1-در محاسبه ارزش خودرو، ملاک ارزش مجموع خودروهایی است که طبق قانون در مالکیت یک شخص قرار دارد. بنابراین اشخاصی که مالکیت دو یا چند خودرو را دارند که ارزش هر‌کدام از آن‌ها به تنهایی کمتر سه میلیارد و پانصد میلیون تومان، ولی در مجموع بیش از سه میلیارد و پانصد میلیون تومان است، مشمول مالیات بر خودرو هستند.

2-با توجه به حداقلی که برای ارزش خودروهای مشمول مالیات در قانون بودجه در نظر گرفته شده است، یعنی مبلغ سه میلیارد و پانصد میلیون تومان، تقریبا اغلب خودروی داخلی مشمول مالیات خودرو نبوده و مالیات ماشین، تنها شامل خودروهای وارداتی است؛ مگر این‌که فرضا شخصی، مالک دو یا چند خودروی داخلی باشد که ارزش مجموع آن‌ها به سه میلیارد و پانصد تومان برسد.

اظهارنامه مالیاتی با مباشر

مالیات بر نقل وانتقال خودرو

در قوانین مالیاتی بطور معمول، مالیات‌ها، به دو نوع مالیات مستقیم و غیر‌مستقیم، تقسیم می‌شوند. یکی از انواع مالیاتهای غیر‌مستقیم، مالیات بر ارزش افزوده است. بر اساس ماده 3 قانون مالیات: «مالیات بر ارزش افزوده شامل تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری یا تحصیل شده، در یک دوره معین است». یکی از مواردی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده می‌شود، نقل و انتقال خودرو است که اصطلاحا به مالیات تعویض پلاک خودرو شهرت یافته است.

پرداخت مالیات تعویض پلاک خودرو، بر‌عهده فروشنده خودرو است و حتی در صورت عدم پرداخت آن توسط فروشنده، بر عهده خریدار نیست. بنابراین، در صورت عدم پرداخت مالیات تعویض پلاک خودرو، فروشنده به‌عنوان بدهکار مالیاتی تلقی خواهد شد. ذکر سه نکته مهم ضروری است:

  • خودروهای راه‌سازی، کارگاهی، معدنی، کشاورزی و شناورها، خودروهای دارای پلاک نظامی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی مشمول معافیت مالیاتی هستند.
  • مالیات نقل و انتقال خودروهای صفر، بر‌عهده تولید کننده، وارد کننده یا مونتاژ کننده خودرو است.
  • مالیات تعویض پلاک خودرو، برای «خودرو تولید داخل یک‌ درصد (1%) و برای خودرو وارداتی دو درصد (2%) است.»

پرداخت مالیات انتقال خودرو، قبل از انتقال آن، الزامی بوده و پیش از اقدام به این امر، سامانه نوبت‌دهی تعویض پلاک nobatdehi.epolice.ir، مراکز تعویض پلاک و یا دفاتر اسناد رسمی هیچ‌گونه خدماتی در این خصوص، ارائه نخواهند کرد.

مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه مالیاتی

  • سند مالکیت خودرو (برگ سبز ماشین)
  • کارت ملی و شناسنامه مالک خودرو
  • وکالت‌نامه نماینده قانونی

لازم است یادآوری کنیم که صاحبان خودرو، برخلاف اشخاص حقیقی و حقوقی، نیازی به تنظیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی یا حقوقی ندارند.

مدارک لازم برای ثبت اظهارنامه مالیاتی

ضمانت اجرایی عدم تقدیم اظهارنامه مالیاتی خودرو

بر مبنای قوانین مالیاتی کشور، ثبت نقل و انتقال خودروهایی که مشمول مالیات هستند، پیش از پرداخت مالیات متعلقه، امکان‌پذیر نیست. در صورت تخلف از این حکم و ثبت نقل و انتقال ماشین، متخلفین در پرداخت مالیات مربوط به آن خودرو، مسئولیت تضامنی خواهند داشت. فروشندگانی که اقدام به پرداخت مالیات خودرو خود نکرده باشند، ممنوع الخروج می‌شوند.

سال مالی تنظیم اظهارنامه مالیاتی خودرو

دوره ارائه اظهارنامه مالیاتی خودرو اصولا بر اساس فراخوان‌های عمومی معمولا در ماه‌های سوم و چهارم سال شمسی است.

سامانه سازمان امور مالیاتی

کلیه مودیان مالیاتی، برای پرداخت مالیات خود، باید از طریق سایت www.intamedia.ir متعلق به سازمان امور مالیاتی کشور اقدام نمایند. علاوه بر این، درگاه ملی خدمات مالیات سازمان امور مالیاتی به آدرس اینترنتی cartransfer.tax.gov.ir، به‌منظور تسهیل پرداخت مالیات تعویض پلاک خودرو طراحی شده است.

برای اخذ مالیات خودرو از صاحبان مشاغل خودرویی، نیاز است که کلیه مالکان خودروها و وسایل نقلیه اعم از باری و تاکسیرانی و شخصی که کسب درآمد آنها منوط به کار کردن با خودرو است، برای ارائه اظهارنامه مالیاتی خودرو و پرداخت مالیات خودرو خود، به سامانه سازمان امور مالیاتی مراجعه نمایند. برای ثبت نام مودیان در سامانه امور مالیاتی کشور دو راه وجود دارد:

ورود به وبسایت سامانه جامع امور مالیاتی

در خصوص ارائه اظهارنامه مالیاتی خودرو برای پرداخت مالیات، لازم است اطلاعات اظهارنامه مطابق با مشخصات هویتی مودی مالیاتی تکمیل شود. پس از تکمیل، اظهارنامه مذکور باید برای طی مراحل قانونی بر روی سامانه مالیاتی بارگذاری گردد.

مراجعه به دفاتر خدماتی و دفاتر پیشخوان دولتی

مودیان مالیاتی می‌توانند به‌منظور تهیه، تنظیم اسناد و مدارک و تکمیل اظهارنامه مالیاتی خودرو، به دفاتر خدمات پیش‌خوان سراسر کشور مراجعه نمایند.

مباشر همه کارهای اداریت رو انجام میده

آنچه در این مقاله آموختیم:

بر مبنای قوانین مالیاتی کشور، تنظیم اظهارنامه مالیاتی خودرو برای سه گروه از اشخاص الزامی است. این اشخاص شامل گروه‌های زیر هستند

  • کسانی‌که از طریق بکارگیری مستقیم خودرو در زمینه‌های مختلف، کسب درآمد می‌کنند،
  • افرادی‌که مالک خودرو یا خودروهایی به ارزش ریالی بیش از حد تعیین شده در قانون هستند
  • افرادی‌که به‌عنوان فروشنده خودرو از تحصیل ارزش افزوده برخوردار می‌شوند.

این اشخاص به عنوان مودیان مالیاتی محسوب شده و ملزم هستند اقدام به تنظیم اظهارنامه مالیاتی خودرو، ارائه آن به سازمان مالیاتی کشور و پرداخت مالیات متعلقه نمایند. در حال حاضر تنظیم این اظهارنامه‌ها به صور مختلف و متناسب با اینکه شخص مودی در کدام‌ یک از این سه گروه قرار گیرد، در فرمت‌های تسهیل شده امکان پذیر است. در آخر اگر نیاز به مشاوره در زمینه اظهارنامه مالیاتی دارید پیشنهاد می‌کنیم به صفحه مشاور اظهارنامه مالیاتی مباشر مراجعه کنید.

فهرست مطالب

مقالات مرتبط

برای دیدن ویدیوهای آموزشی، مباشر را در آپارات و یوتیوب دنبال کنید.

برای دیدن ویدیوهای آموزشی، مباشر را در آپارات و یوتیوب دنبال کنید.

guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

سایر مقالات

نیاز به راهنمایی بیشتر دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل کنید تا پشتیبانان مباشر در اولین فرصت با شما تماس بگیرند.