اظهارنامه مالیاتی چیست؟ + انواع اظهارنامه مالیاتی

همین الان رزرو کن

نیاز به مشاوره و خدمات دارید؟

با تکمیل فرم زیر، در کوتاه ترین زمان، خدمات، مشاوره و آموزش دریافت نمایید.

اظهارنامه مالیاتی چیست

5/5 - (1 امتیاز)

اظهارنامه مالیاتی یک سند رسمی مهم در حوزه مالیاتی کشور است که بر اساس فرم‌های پر شده توسط فرد متقاضی، گزارشی از درآمدها و هزینه‌های شرکت‌ یا افراد حقیقی را به سازمان مالیاتی ارائه می‌دهد. این اظهارنامه به نوعی، کارنامه مالی سازمان، شرکت یا شخص محسوب می‌شود و نشان‌دهنده درآمد اشخاص در یک سال گذشته است. افراد و شرکت‌ها با استفاده از اظهارنامه مالیاتی می‌توانند وضعیت مالی و مالیاتی خود را به‌ طور شفاف‌تری بررسی کنند و با ارزیابی آن، مانع از بروز مشکلات مالیاتی شوند.

باتوجه‌ به اهمیت اظهارنامه مالیاتی، تهیه و ارسال فرم‌ها باید با دقت و دانش کافی صورت گیرد. ما در ادامه درباره انواع اظهارنامه مالیاتی توضیحات کاملی را ارائه می‌دهیم تا شما بتوانید از فرم صحیح استفاده کنید و در طی روند تسلیم اظهارنامه، مشکلی برایتان به وجود نیاید. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مطالب همراه ما باشید.

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

اظهارنامه مالیاتی، کارنامه مالی یکساله شرکت، سازمان یا شخص ملزم به پرداخت مالیات را نشان می‌دهد و در آن رویدادهای مالی، بر اساس تاریخ و همراه با ارائه مستندات قانونی، به ترتیب آورده می‌شود که این اسناد و مدارک پس از تکمیل شدن، به اداره امور مالیاتی، تحویل داده می‌شود. همانطور که قبلا هم اشاره شد، از اظهارنامه مالیاتی برای محاسبه مالیات بر درآمد هزینه‌ها، معافیت‌ها و کسورات مالیاتی استفاده می‌شود.

اظهارنامه مالیاتی

تفاوت اظهارنامه مالیاتی با سایر اسناد مالی

بسیاری از کاربران درباره تفاوت اظهارنامه مالیاتی با سایر اسناد مالی می‌پرسند، برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که اظهارنامه مالیاتی، یک سند است که اشخاص حقیقی یا حقوقی با تهیه و ارائه آن به سازمان امور مالیاتی، میزان مالیات سالانه قابل پرداخت خود را محاسبه می‌کنند. بنابراین اظهارنامه مالیاتی به طور خاص روی تعیین مالیات سالیانه تمرکز دارد و به دولت اجازه می‌دهد تا روی مالیات قابل پرداخت، نظارت دقیقی داشته باشد اما سایر اسناد مالی (مانند صورت‌های مالی، گزارش‌های سود، زیان و ترازنامه، جزئیات مالی کلی یک شرکت یا شخص حقیقی) روی حسابرسی، ارزیابی، تجزیه و تحلیل درون سازمانی تمرکز دارد و به طور عمده برای طرف‌های زیر مجموعه داخلی یا خارجی تهیه می‌شوند.

انواع اظهارنامه مالیاتی 

ممکن است شما هم با سرچ کردن در گوگل با انواع اظهارنامه‌های مالیاتی رو‌به‌رو شده باشید و بخواهید فرم اظهارنامه صحیح را تهیه کنید. فرم اظهارنامه مالیاتی، بسته به طبقه‌بندی فعالیت اقتصادی و ساختار حقوقی فرد یا شرکت، در انواع مختلف وجود دارد و شما باید برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی با سازمان امور مالیات، در انتخاب نوع اظهارنامه دقت کنید. انواع اظهارنامه‌های مالیاتی شامل سه نوع زیر می‌شود:  

  • اظهارنامه اعلام درآمد؛
  • اظهارنامه مالیات تکلیفی؛
  • اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده.

انواع اظهارنامه مالیاتی

ما در ادامه درباره هر کدام از انواع اظهارنامه‌های مالیاتی ذکر شده صحبت می‌کنیم.

اظهارنامه اعلام درآمد:

اظهارنامه اعلام درآمد یا همان اظهارنامه مشاغل، کارنامه فعالیت‌های مالی یکساله شخص، سازمان یا شرکت است که میزان درآمد فرد یا نهاد را نشان می‌دهد و بر اساس آن مدارک یا اسناد، میزان مالیات قابل پرداخت سالانه، محاسبه می‌شود. این اظهارنامه می‌تواند به صورت خوداظهاری پر شده و به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم شود یا توسط سازمان مالیات، در دسترس صاحبان کسب و کار قرار گیرد. انواع اظهارنامه‌هایی که برای اعلام درآمد مورد استفاده قرار می‌گیرند، عبارتند از:

  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی موضوع ماده صد و ده قانون مالیات‌های مستقیم؛
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی گروه اول ماده ۹۵ قانون مالیات‌های مستقیم؛
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه دوم ماده ۹۵ قانون مالیات‌های مستقیم؛
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه سوم ماده ۹۵ قانون مالیات‌های مستقیم؛
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک ویژه اشخاص حقیقی که درآمد املاک دارند (مستند بر ماده ۵۷ و ۸۰)؛
  •  اظهارنامه مالیاتی انحلال شرکت (طبق ماده ۱۱۴ و ۱۱۶ قانون مالیات‌های مستقیم).

اظهارنامه مالیات تکلیفی:

مالیات تکلیفی به درآمد افراد تعلق می‌گیرد و پرداخت آن توسط فردی یا سازمان دیگری انجام می‌شود. بنابراین اظهارنامه مالیات تکلیفی و پرداخت هزینه آن توسط کارفرما انجام می‌شود اما این هزینه از حقوق شخصی که خدمات ارائه کرده است، کسر می‌شود. انواع اظهارنامه مالیات تکلیفی عبارت است از:

  • مالیات بر درآمد اجاره؛
  • مالیات بر درآمد حقوق؛
  • مالیات بر نقل و انتقال سهام؛
  • مالیات بر درآمد حق‌الوکاله؛
  • مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی خارج از ایران؛
  • مالیات پیمانکاری؛
  • مالیات مضاربه‌ای.

اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده:

اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده یکی از مالیات‌های غیرمستقیم است که مصرف کننده نهایی آن را پرداخت می‌کند و بر اساس ارزش اضافه شده در مراحل ارائه خدمات یا تولید کالا، از طریق خوداظهاری مالیاتی در سامانه ارزش افزوده محاسبه می‌شود. اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده انواع مختلفی دارد و شامل موارد زیر می‌شود:

  • مالیات بر ارزش افزوده تولیدی؛
  • مالیات ارزش افزوده مصرفی؛
  • مالیات بر ارزش افزوده درآمد.

اظهارنامه درآمد

آنچه از این مقاله آموختیم:

اظهارنامه مالیاتی فرمی است که بر اساس سابقه مالی یکسال گذشته، توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی تکمیل می‌شود و تفاوت آن با سایر اسناد مالی در این است که به طور خاص روی تعیین مالیات سالیانه تمرکز دارد و اجازه نظارت دقیق دولت بر مالیات قابل پرداخت را فراهم می‌کند‌؛ اما اسناد مالی روی حسابرسی، ارزیابی، تجزیه و تحلیل درون سازمانی تمرکز دارد و برای طرف‌های قرارداد زیر مجموعه تهیه می‌شود. اظهارنامه‌هایی که برای اعلام درآمد سالانه هستند، تنوع بالایی دارند و شما باید بر حسب طبقه‌بندی فعالیت اقتصادی و ساختار حقوقی فرد یا شرکت، گزینه مناسب را انتخاب کنید. ما در این مقاله انواع اظهارنامه‌های مالیاتی را نام بردیم و در دسته‌های مختص به خود قرار دادیم، بنابراین شما می‌توانید با مراجعه به مقاله بالا، فرم مناسب خود را انتخاب کنید. از آنجایی که تهیه اظهارنامه نیاز به دقت و تجربه کافی دارد، ازاین‌رو ممکن است در طی مراحل مختلف، دچار تردید شوید و نیاز به مشاوره اظهارنامه مالیاتی داشته باشید. برای این منظور می‌توانید از مشاوران با تجربه پلتفرم مباشر کمک بگیرد. 

اگر این مطلب را مطالعه کردید، قطعاً متوجه شده اید که اساساً فرآیند ها، قوانین و خدمات حوزه کسب و کار دارای پیچیدگی های منحصر به فرد است و جزئیات خاص خود را دارد، که انجام آن را برای افراد و صاحبین کسب و کار و مدیران ها سخت و طاقت فرسا می نماید، از این رو بهترین رویکرد در مواجه با انجام امور اداری و فرآیند های آنها دریافت مشاوره تخصصی از مشاوران خبره و مجرب و یا واگذاری آن امور به خدمات دهندگان حرفه ای و قابل اعتماد است. از این رو پلتفرم جامع کسب و کار مباشر، بستر لازم را برای دسترسی سریع، آسان و به صرفه به مشاوران مجرب و خدمات دهندگان حرفه ای فراهم نموده است، شما می توانید از مشاوره آنلاین مباشر(تلفنی، تصویری و متنی) و خدمات آنلاین مباشر( غیرحضوری) استفاده نمائید و درگیر دغدغه انجام امور اداری و فرآیند های پیچیده و طاقت فرسای ادارات فراموش کنید.

برای مشاوره مالیاتی از مباشر با شماره 02191095190 تماس بگیرید.

فهرست مطالب

مقالات مرتبط

برای دیدن ویدیوهای آموزشی، مباشر را در آپارات و یوتیوب دنبال کنید.

برای دیدن ویدیوهای آموزشی، مباشر را در آپارات و یوتیوب دنبال کنید.

guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

سایر مقالات

نیاز به راهنمایی بیشتر دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل کنید تا پشتیبانان مباشر در اولین فرصت با شما تماس بگیرند.