یکی از مهمترین مواعد مالیاتی برای شرکتها یا اشخاص حقیقی که هر سال نسبت به پرداخت مالیات اقدام میکنند، زمان ارائه صورتهای مالی به دارایی است. با اطلاع داشتن از این زمان، در اصل اعتبار یک کسبوکار و پایبندی آن به قوانین و مقررات مالی سنجیده میشود و درست به همین دلیل، اطلاع از این موضوع اهمیت بالایی دارد. در این مطلب قرار است در مورد زمان ارائه صورتهای مالی به دارایی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید تا در این مورد اطلاعاتی را کسب کنید.
چرا تهیه صورتهای مالی حسابرسی شده اهمیت دارد؟
به کمک صورتهای مالی هر سازمان، میتوان به نتایج مالی آن سازمان اشاره داشت. در اصل این موضوع به سازمانها کمک میکند تا بتوانند عملکرد خود را طی یک سال اخیر بسنجند و تصمیمهای سازمانی را بر اساس اطلاعات دقیق و قابلاعتماد انجام دهند. ارائه صورتهای مالی به دارایی در اصل یکی از وظایف مهم هر سازمان محسوب میشود.
در نظر داشته باشید که صورتهای مالی حسابرسی شده اعتبار بیشتری نزد سرمایهگذاران، وامدهندگان و سایر ذینفعان دارد؛ زیرا توسط کارشناسان مستقل بررسی شده است. این اعتبار میتواند به جذب سرمایه گذار، تضمین وام و حفظ اعتماد سهامداران کمک کند.
در اصل حسابرسی مالی یک ارزیابی مستقل و عینی از صورتهای مالی و کنترلهای داخلی یک شرکت ارائه میکند. این موضوع به ذینفعان، از جمله سرمایهگذاران، اعتباردهندگان و عموم مردم کمک میکند تا به صحت و قابلیت اطمینان گزارشهای مالی شرکت اطمینان داشته باشند.
مهلت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده
بر اساس ماده 272 قانون مالیاتهای مستقیم، اشخاص حقیقی یا حقوقی باید صورتهای مالی حسابرسی شده را تا یک زمان مقرر به سازمان اداره امور مالیاتی کشور تحویل دهند.
مطابق اعلام سازمان مالیاتی در این ماده قانونی، مهلتی که برای ارسال این صورتهای مالی در نظر گرفته شده، همراه با اظهارنامه مالیاتی، حداکثر ظرف مدت 3 ماه پس از مهلت انقضای ارائه اظهارنامه است. در ادامه مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقیقی و حقوقی را به ترتیب تفکیک خواهیم کرد.
مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقیقی
همانطور که در مطالب قبلی هم در این باره صحبت شد، مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، معمولا پایان خرداد ماه هر سال است، مهلت ارسال صورتهای مالی حسابرسی شده، معمولا پایان شهریور ماه همان سال در نظر گرفته میشود.
به عبارت دیگر آخرین مهلت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده 6 ماه پس از پایان سال مالی برای اشخاص حقیقی در نظر گرفته میشود.
مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقوقی
اشخاص حقوقی معمولا باید تا پایان تیرماه هر سال نسبت به پرداخت صورتهای مالی خود اقدام کنند؛ بااینحال برای این دسته از افراد تحویل صورتهای مالی به دارایی پایان مهر ماه همان سال در نظر گرفته شده است.
شرکتهای مشمول حسابرسی در سال 1402 بر اساس نوع فعالیت
اشخاص حقیقی یا حقوقی بر اساس نوع فعالیت معمولا به چند دسته زیر تقسیم میشوند:
- شعب و دفاتر نمایندگی شرکتهای خارجی
- شرکتهای سهامی عام
- شرکتهای تابعه و وابسته به سهام عام
- شرکتهای سرمایهگذاری (هلدینگها)
- مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و شرکتها و سازمانهای وابسته به آنها
زمان ارائه صورتهای مالی به دارایی برای اشخاص حقیقی و حقوقی
زمان ارائه صورتهای مالی به دارایی برای این دو دسته متفاوت است. باید از این زمان اطلاع داشته باشید؛ چرا که بهعنوان صاحب یک کسبوکار یا حتی اشخاص حقیقی، اگر این مالیاتها طی زمانهای تعیین شده، پرداخت نشوند، شما مشمول جریمه خواهید بود. با وجود اینکه مهلت ارسال گزارش حسابرسی به دارایی حداکثر 3 ماه پس از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی است، بهتر است که قبل از تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی نسبت به تهیه صورتهای مالی اقدام کنید.
اگر این مهلتی که ارسال اظهارنامه مالیاتی در نظر گرفته شد، تمدید شود، به همان نسبت مهلت زمان ارائه گزارش حسابرسی به دارایی نیز تمدید خواهد شد. بهتر است این موضوع را با ذکر یک مثال برای شما توصخ دهیم. بهعنوانمثال: وقتی که مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی یک ماه و تا پایان مرداد ماه تمدید شود، مهلت ارائه گزارش حسابرسی شده هم به مدت یک ماه تمدید میشود. این زمان در نظر گرفته شده تا پایان آبان ماه همان سال است.
جریمه عدم ارسال صورتهای مالی به دارایی
بر اساس ماده 272 قانون مالیاتها، اگر مالیاتها طی زمان مقرر شده پرداخت نشوند، علاوهبر تعلق جریمه معادل 20% مالیات متعلق، درآمد مشمول مالیات آنها طبق مقررات قانون مالیاتهای مستقیم و از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.
پرداخت صورتهای مالیاتی حسابرسی شده بر عهده کیست؟
پرداخت هزینههای حسابرسی شده صورتهای مالی بر عهده شخص ارجاعدهنده است؛ اما اگر این شخص بخواهد صورتهای مالی را به موسسات ذیربط ارسال کند، پرداخت هزینه بر عهده اوست.
بر اساس تبصره 2 ماده 272 ق.م.م، سازمان مالیاتی کشور میتواند حسابرسی صورتهای مالی را به موسسات حسابرسی واگذار کند. در این صورت باید مطابق با قوانین، حقالزمه این موسسات را نیز پرداخت کند.
آنچه در مقاله زمان ارائه صورتهای مالی به دارایی خواندیم:
در این مقاله در مورد زمان ارائه صورتهای مالی به دارایی اطلاعاتی را در اختیار شما گذاشتیم. همانطور که گفته شد، ارائه صورتهای مالی در مهلت مقرر موضوع مهمی است که باید به آن دقت داشته باشید. مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است. این مهلت در نظر گرفته شده، برای اشخاص حقیقی پایان شهریور ماه هر سال و برای اشخاص حقوقی پایان مهرماه همان سال است. توصیه ما به شما این است که با انجام دقیق و صحیح تکالیف مالیاتی در مهلت مقرر از پرداخت جرائم مالیاتی پیشگیری کنید. در آخر اگر نیاز به مشاوره داشتید به صفحه مشاور صورت های مالی مباشر مراجعه کنید.
سوالات متداول
آیا گزارش حسابرسی شامل اشخاص حقیقی هم خواهد شد؟
اگر حجم فعالیت این شخص به صورتی باشد که به سقف حسابرسی رسیده باشد، باید نسبت به تهیه صورتهای مالی حسابرسی شده اقدام کند.
آیا مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است؟
طبق ماده ۲۷۲ ق.م.م مهلت ارائه صورتهای مالی برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است. برای اشخاص حقیقی پایان شهریور ماه هر سال و برای اشخاص حقوقی پایان مهرماه همان سال در نظر گرفته میشود.
عدم ارسال صورتهای مالی در زمان تعیین شده چه جریمهای خواهد داشت؟
در صورت عدم ارسال صورتهای مالی به دارائی، علاوهبر تعلق جریمه معادل 20% مالیات متعلق، درآمد مشمول مالیات آنها طبق مقررات قانون مالیاتهای مستقیم و از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.