بخش زیادی از منابع درآمدی دولت از طریق مالیات است. برای این منظور قوانین مختلفی تعیین شده تا مودیان بتوانند در زمانهای مناسب نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام کنند. اگر افراد از پرداخت اظهارنامه مالیاتی امتناع کنند، جریمه شده و حتی از امتیازات دولتی هم محروم خواهند شد. اما آیا میدانید که مقدار این جریمه برای اشخاص حقیقی و حقوقی چقدر است؟ در این مقاله قرار است در مورد جریمه اظهارنامه مالیاتی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم؛ با ما همراه باشید تا در این مورد اطلاعاتی را کسب کنید.
مهلت اظهارنامه مالیاتی 1403
در صورت پرداخت به موقع مالیات، تسهیلات بانکی، مشوق های صادراتی و جوایز برای مودیان در نظر گرفته میشود؛ در غیراینصورت مشمول جریمه خواهند شد. بر اساس ماده ۱۱۰ قانون مالیات مستقیم اشخاص حقوقی باید اظهارنامه خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال پرداخت کنند. طبق ماده ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم اشخاص حقیقی (مشاغل) اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیتهای شغلی خود را در یکسال مالیاتی برای هر واحد شغلی باید به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت شود.
جرایم مالیاتی طبق ماده ۱۹۲ قانون مالیاتهای مستقیم
بر اساس ماده ۱۹۲ قانون مالیات های مستقیم، افراد حقیقی یا حقوقی که درآمد واقعی خود در یک سال را کتمان کرده و نسبت به پرداخت مالیات اقدام نکنند؛ مشمول جریمههای زیر خواهند شد:
اشخاص حقوقی | معادل ۳۰ درصد مالیات |
اشخاص حقیقی | جریمه نقدی ۱۰ درصدی |
جرایم مالیاتی طبق ماده ۱۹3 قانون مالیاتهای مستقیم
اگر بهعنوان یک حسابداری در یک شرکت مشغول به کار هستید و وظیفه ارائه خدمات حسابرسی مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی را به عهده دارید، در صورت عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی، ترازنامهها، حساب سود و زیان های دفتری و یا دفاتر مربوطه حسابرسی، کارفرمای شما جریمه میشود. این جریمه معادل 20 درصد مالیات است. معمولا این مورد شامل شرکتهای زیر خواهد شد:
- شرکت های دانش بنیان
- کمپانیهای تعاونی
- شرکتهای اقتصادی مناطق آزاد و …
جریمه نقدی که برای عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی در نظر گرفته میشود، چقدر است؟
در مواردی که فرد حقیقی یا حقوقی در زمان تعیین شده اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال نکند، شامل جریمههای زیر خواهند شد:
- اشخاص حقوقی: ۳۰ درصد مالیات
- اشخاص حقیقی و افرادی که صاحب کسبوکار هستند؛ در دسته اول ۳۰ درصد مالیات
- اشخاص حقیقی و افرادی که صاحب کسبوکار هستند؛ در دسته دوم 30 درصد مالیات
- اشخاص حقیقی و افرادی که صاحب کسبوکار هستند؛ در دسته اول۱۰ درصد مالیات
به طور کلی اشخاص حقیقی و حقوقی در صورت عدم ارسال و پرداخت اظهارنامه مالیاتی، جریمهای معادل ۳۰ درصد مالیات دارند و سایر افراد ۱۰ درصد مالیات را باید به عنوان جریمه بپردازید. در زمان ارسال اظهارنامه باید لیست بیمه کارکنان خود را به عنوان مدیر یا کارفرما به اداره امور مالیاتی کشور ارائه دهید.
جریمه اعتباری که برای عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی در نظر گرفته میشود، چقدر است؟
طبق تبصره ماده ۱۹۳ قانون مالیاتهای مستقیم ”عدم ارسال اظهارنامه باعث میشود که فرد از معافیتهای مالیاتی همان سال محروم شود. اگر فرد حقیقی یا حقوقی ۳ سال به صورت مستمر خارج از زمان تعیین شده، مالیات پرداخت کند، مشمول جریمههای زیر خواهد شد:
- جریمههای مختلف
- مجازاتهای مقرر و تعیین شده
- محرومیت از کلیه معافیتها
- محرومیت از بخشودگیهای قانونی
نکات مهم برای ارسال و تنظیم به موقع اظهارنامه مالیاتی
مودیان برای تنظیم اظهارنامه مالیاتی باید، این موارد را درنظر داشته باشند:
- تنظیم اظهارنامه براساس اطلاعات صحیح و مستند
- اجتناب از ارائه دادن هزینههای غیر واقعی
- اجتناب از ارائه فاکتورهای صوری
- پرهیز از ارائه شرکتهای کاغذی
ارسال نکردن اظهارنامه مالیاتی باعث میشود که شما مشمول جریمههای مختلف شوید و حتی از معافیتهای مالیاتی همان سال هم محروم خواهید شد. اگر شرکت شما در دورهای خاص از سال، هیچ گونه تراکنش بانکی و فعالیت اقتصادی نداشته باشد، بازهم باید اظهارنامه مالیاتی خود را تنظیم و ارسال کنید تا جریمه نشوید.
برای دریافت خدماتی مانند تسهیلات بانکی باید حتما اظهارنامه خود را در موعد مشخص به اداره امور مالیاتی تحویل دهید.
تفاوت جریمه اشخاص حقیقی و حقوقی چیست؟
جریمهای که برای اشخاص حقیقی و حقوقی در نظر گرفته میشود، غیرقابل بخشش است. در صورت عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی، برای اشخاص حقوقی جریمهای معادل ۳۰ درصد مالیات معوق به این افراد تعلق خواهد گرفت و برای افراد حقیقی این جریمه معادل 10 درصد است.
نکات مهم در مورد جریمه اظهارنامه مالیاتی
- با وجود تمامی این موارد گفته شده، بهتر است نکاتی را هم در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم:
- کلیه مودیان حقیقی و حقوقی در کل کشور باید اظهارنامه مالیاتی خود را در زمان مقرر ارسال کرده تا مشمول جریمه نشوند.
- آن دسته از افراد حقیقی یا حقوقی که مشمول معافیت مالیاتی با نرخ صفر مالیات میشوند، باید اظهارنامه مالیاتی خود را در زمان تعیین شده ارسال و کد رهگیری دریافت کنند.
- اگر مالیات شرکت، سازمان یا شخص حقیقی به موقع پرداخت نشود، جریمهای معادل با ۲.۵ درصد مالیات برای هر ماه تاخیر از سر رسید به فرد تعلق خواهد گرفت.
- در صورتی که کد ۴۵ را در زمان ثبت نام شماره اقتصادی دریافت کرده باشید، میتوانید اظهارنامه الکترونیکی ارسال کنید. داشتن این کد لازم و ضروری است و بدون آن نمیتوانید این کار را انجام دهید.
- در مورد اشخاص حقیقی یا حقوقی که قانون م . م شامل حال آنها می شود، اگر به موقع نسبت به ارسال اظهارنامه اقدام کنند اما تا یک ماه پس از ارسال در بازه زمانی تعیین شده، اصلاح شود، جریمهای برای آنان در نظر گرفته نخواهد شد.
- در صورت ارسال نکردن اظهارنامه، علاوه بر جریمه، تاخیر در پرداخت جریمه هم برای اشخاص در نظر گرفته میشود که باید به صورت ماهانه بیش از ۲ درصد پرداخت کند.
لیست جرایم مالیاتی قابل بخشش و جرایم مالیاتی غیرقابل بخشش
در ادامه لیستی از جرایم مالیاتی قابل بخشش و غیرقابلبخشش را توضیح میدهیم:
لیست جرائم مالیاتی غیرقابل بخشش
- جریمه عدم تکمیل و ارسال اظهارنامه
- جریمه کتمان درآمد و هزینههای غیرواقعی
- جریمه اعلام درآمد غیرواقعی
- تبانی کردن با مشتریان (برای اعداد اشتباهی که در فاکتورها درج شده است.)
لیست جرائم مالیاتی قابل بخشش
موارد زیر از جرایم قابل بخشش هستند:
- جریمه عدم تسلیم فهرست مالیات حقوق و دستمزد
- جریمه عدم صدور صورتحساب
- جریمه عدم ارسال صورت معاملات فصلی
- جریمه مالیات بر ارزش افزوده
- جریمه عدم ارسال اسناد و مدارک
- جریمه عدم ارسال فهرست قراردادهای پیمانکاری و معاملات فصلی
- و …
آیا جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده قابل بخشودگی است؟
خیر. باید بگوییم که بخشودگی برای این منظور وجود ندارد و باید آن را کاملا جدی بگیرید. هرچقدر که دیرتر نسبت به اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده اقدام کنید، ماهیانه باید مبلغ بیشتری پرداخت کنید.
آنچه در این مقاله آموختیم:
برای کلیه مودیان (چه اشخاص حقیقی و چه اشخاص حقوقی) پرداخت اظهارنامه مالیاتی اهمیت دارد و در صورت عدم پرداخت مشمول جریمههای مختلفی خواهند شد. جریمه اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقوقی 30 درصد از مالیات و برای اشخاص حقیقی 10 درصد در نظر گرفته میشود که در بسیاری از موارد، مشمول تاخیر در جریمه پرداخت هم خواهند شد. در نظر داشته باشید که انجام به موقع تکالیف مالیاتی به بهبود مدیریت کسبوکارهای شما کمک خواهد کرد و دیگر مشمول جریمههای سنگین و غیرقابل بخشش نخواهید بود. اگر نیاز به مشاوره داشتید به صفحه مشاور اظهارنامه مالیاتی مراجعه کنید.
سوالات متداول
جریمه اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقوقی چقدر است؟
این جریمه برای اشخاص حقوقی معادل ۳۰ درصد مالیات است
جریمه اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقیقی چقدر است؟
برای اشخاص حقیقی جریمه نقدی ۱۰ درصدی در نظر گرفته شده است
مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی به چه صورت است؟
بر اساس ماده ۱۱۰ قانون مالیات مستقیم اشخاص حقوقی باید اظهارنامه خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی پرداخت کنند و طبق ماده ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم اشخاص حقیقی (مشاغل) اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیتهای شغلی خود را در یکسال مالیاتی باید پرداخت کنند.