در هنگام ثبت شرکت سهامی خاص به عنوان یکی از شرکتهای سهامی در قانون تجارت، تمام سرمایه موردنیاز برای تأسیس شرکت، باید به طور کامل توسط مؤسسان تأمین و پرداخت گردد. یکی از ویژگیهای مهم این نوع شرکتها نیز این است که سرمایه آنها به سهام تقسیم میشود و هر سهامدار تنها به اندازه سهم خود، مسئولیت دارد. این ویژگی، ریسک شخصی شرکا را کاهش داده و انگیزه بیشتری برای سرمایهگذاری فراهم میکند.
برای تأسیس و ثبت شرکت سهامی خاص، به حداقل 3 سهامدار و 2 بازرس نیاز است؛ همچنین، به هدف حفظ شفافیت در این شرکت و تجارت، سهامداران و بازرسان نباید نسبت خانوادگی داشته باشند. در این مقاله به بررسی کامل شرایط قانونی و مراحل تشکیل و ثبت شرکت سهامی خاص میپردازیم.
شرایط تشکیل شرکت سهامی خاص
- اساسنامه شرکت که به عنوان یکی از الزامات ثبت شرکت سهامی خاص محسوب میشود؛ شامل اطلاعاتی نظیر نام شرکت، موضوع فعالیت و مدت آن، مرکز اصلی و شعبههای شرکت، میزان سرمایه، تعداد سهام و نحوه انتقال آن، نحوه انتخاب مدیران و اختیارات هر یک از آنها و غیره، است. این اساسنامه باید توسط تمامی سهامداران شرکت، امضا و پذیرفته شود.
- سهامداران باید بعد از توافق بر سر پذیرفتن تمام سهام شرکت، حداقل 35 درصد از سرمایه نقدی را به حساب بانکی واریز کنند؛ تا این مقدار به عنوان پشتوانه شرکت در اظهارنامه نیز ذکر گردد.
- در صورت وجود سرمایه غیرنقدی مانند اموال، ماشینآلات و تجهیزات، تمامی این موارد باید توسط کارشناسان رسمی وزارت دادگستری ارزیابی شده، تا ارزش دقیق آنها مشخص و در ثبت شرکت لحاظ شود.
- یکی دیگر از مراحل تشکیل شرکت سهامی خاص، انتخاب و معرفی مدیران و بازرسان شرکت در اولین جلسه با حضور تمامی سهامداران است. این انتخاب به صورت رسمی در صورتجلسهای ثبت شده و به امضای تمام اعضا در میآید.
- پذیرش مسئولیت مدیران و بازرسان به شکل کتبی و با ثبت در پرونده شرکت انجام میشود.
- آگهی رسمی ثبت شرکت نیز باید در یک روزنامه کثیرالانتشار منتشر شده و نام روزنامه در اساسنامه شرکت سهامی خاص ذکر گردد.
- یکی دیگر از شرایط قانونی در تشکیل و ثبت شرکت سهامی خاص، تنظیم اظهارنامهای بوده، که نشاندهنده تعهد تمامی سهام و واریز 35 درصد از سرمایه نقدی است. این اظهارنامه به همراه مدارک مربوطه به مراجع ثبت شرکتها ارائه میشود.
- در ثبت شرکت سهامی خاص برخلاف دیگر شرکتها، نیازی به پذیرهنویسی عمومی نیست و اظهارنامه کفایت میکند.
- در صورت عدم ثبت شرکت تا مدت شش ماه پس از تاریخ تشکیل، شرکت منحل شده و مؤسسین در قبال اشخاص ثالث مسئولیت تضامنی دارند.
الزام به تنظیم اظهارنامه در ثبت شرکت سهامی خاص
اظهارنامه یکی از الزامات اصلی در ثبت شرکت سهامی خاص محسوب میشود که نه تنها نشاندهنده تعهد سهامداران به تأمین سرمایه و پرداخت حداقل 35 درصدی سرمایه نقدی است، بلکه جزئیات کلیدی ساختار و سرمایه شرکت را شفافسازی میکند. بر اساس ماده 7 قانون تجارت، موارد زیر باید در این اظهارنامه گنجانده شود:
- نام شرکت و مرکز اصلی آن
- موضوع و مدت فعالیت شرکت
- اطلاعات کامل مؤسسین و محل اقامت آنها
- مبلغ سرمایه نقدی و غیرنقدی به تفکیک
- میزان تعهد هر مؤسس و مبلغی که پرداخت کرده
- مشخصات حساب بانکی واریزی
- ارزش سرمایههای غیرنقدی
تعیین نام شرکت سهامی خاص
نام شرکت سهامی خاص باید دارای معنای واضح و مرتبط بوده و با فرهنگ اسلامی نیز، مطابقت داشته باشد؛ علاوه بر این، در ترکیب نام پیشنهادی باید از کلمه “خاص” استفاده شود، ولی استفاده از نام و نام خانوادگی هر یک از سهامداران یا اسامی خاص، ممنوع است. در ثبت شرکت سهامی خاص، دقت کنید که نام آن قبلا ثبت نشده باشد؛ ضمن اینکه استفاده از اعداد و لغات لاتین مجاز نیست. از بکار بردن کلماتی مانند “شاهد”، “شهید”، “جانباز”، “آزاده”، “نیروی انسانی” و موارد مشابه نیز خودداری کنید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص
- تصویر کارت ملی و شناسنامه تمامی اعضای هیئت مدیره، سهامداران و بازرسان
- دو نسخه تکمیل شده از صورتجلسه مجمع عمومی و هیئت مدیره
- دو نسخه اظهارنامه و اساسنامه
- ارائه آخرین روزنامه رسمی و مدارک نماینده قانونی، در صورتی که سهامداران یا اعضای هیئت مدیره اشخاص حقوقی باشند
- اقرارنامه بازرسان بنا بر عدم نسبت فامیلی با مدیران و مدیر عامل تا درجه سوم از طبقه اول و دوم
- در صورت استفاده از وکیل، اصل یا کپی وکالتنامه
- دریافت گواهی واریز حداقل 35 درصد از سرمایه اولیه
- اعلام تأیید مدیر عامل و هیئت مدیره در صورتجلسه، نسبت به مسئولیتهای خود
- اصل پاسپورت برای اشخاص حقیقی و گواهی ثبت شرکت و ترجمه وکالتنامه وکیل، برای اشخاص حقوقی
ثبت شرکت سهامی خاص مرحله به مرحله
- ابتدا باید مدارک لازم را جمعآوری کنید.
- با مراجعه به سایت اداره ثبت شرکتها به نشانی http://sherkat.ssaa.ir، اطلاعات مورد نیاز شامل نوع شرکت، سرمایه، اطلاعات اعضای هیئت مدیره و سهامداران را وارد کنید.
- سپس پنج نام پیشنهادی برای ثبت شرکت سهامی خاص را با توجه به شرایط قانونی تعیین نام، در سامانه ثبت کنید.
- پس از تکمیل اطلاعات و بارگذاری مدارک، کارشناس حقوقی آنها را بررسی کرده و در صورت نقص، برای اصلاح آن از طریق سایت به شما اطلاع داده میشود.
- پس از تأیید اولیه، باید مدارک اصلی مانند اساسنامه، اظهارنامه و غیره را از طریق پست به آدرس اداره ثبت ارسال کنید.
- اداره ثبت شرکتها، مدارک را بررسی قرار داده و در صورت تایید، پیشنویسی از آگهی ثبت برای انتشار خلاصه اساسنامه شرکت شما، تهیه میکند.
- در این مرحله باید هزینههای ثبت شرکت سهامی خاص و درج آگهی در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار را پرداخت کنید.
- در نهایت نیز مدارک نهایی شامل اظهارنامه، اساسنامه و صورت جلسات، ممهور به مهر اداره ثبت تحویل شما خواهد شد.
- به عنوان آخرین مرحله از فرایند ثبت شرکت سهامی خاص، باید خلاصهای از اساسنامه خود را در یک روزنامه کثیرالانتشار رسمی ثبت و منتشر کنید. برای اینکار میتوانید به سایت روزنامه رسمی کشور مراجعه کنید.
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص، متناسب با روش اقدام، متفاوت است. در صورتی که خودتان اقدام به ثبت شرکت نمایید، هزینهای حدود 1 میلیون تومان متحمل خواهید شد. در غیر اینصورت هزینه ثبت و تشکیل شرکت سهامی خاص در سال جدید حدود 3 میلیون است.
آنچه از یک شرکت سهامی خاص، حائز اهمیت است!
ثبت شرکت سهامی خاص به عنوان یکی از بهترین انواع مؤثر شرکتهای تجاری، با سرمایه اولیه حدود یک میلیون تومان نیز امکانپذیر است؛ ضمن اینکه در این نوع شرکتها سهام تقسیم شده و هر فرد به عنوان سهم خود در سود و زیان شرکت مشترک خواهد بود که این موضوع میتواند باعث جذب بسیاری از صاحبان کسب و کارها و برندها به سوی تأسیس شرکت سهامی خاص گردد. در اخر اگر نیاز به مشاوره در این زمینه داشتید به صفحه مشاور ثبت شرکت مباشر مراجعه کنید.
سؤالات متداول
حداقل مقدار سرمایه شرکت سهامی خاص چقدر است؟
این مقدار چیزی حدود یک میلیون تومان است که 35 درصد آن باید تا قبل از ثت قانونی شرکت پرداخت شود.
آیا برای تأسیس شرکت سهامی خاص، داشتن مدرک تحصیلی الزامی است؟
خیر
اعضای شرکت سهامی خاص چه کسانی هستند؟
سه نفر سهامدار و 2 نفر ناظر.
استفاده از کدام کلمات در نام شرکت سهامی خاص ممنوع است؟
کلماتی مانند “شاهد”، “شهید”، “جانباز”، “آزاده”، “نیروی انسانی” و موارد مشابه، کلمات و اعداد لاتین و نام و نام خواندگی هر یک از شرکا یا اسامی خاص.