کارت بازرگانی با توجه به پروانه بهره برداری و نوع فعالیت شرکتها میتواند متفاوت باشد. برخی شرکتها برای برطرف کردن نیازهای اولیه خط تولید خود در زمینه ارتقا یا تعمیر نیازمند وارد کردن کالا از سایر کشورها هستند؛ برخی دیگر هم برای برطرف کردن خلاءهای تولیدی و نیاز مردم، اقدام به واردات کالاهای مجاز می کنند. در زمینه صادرات و سرمایه گذاریهای خدماتی هم برخی شرکتها نیاز به داشتن مبادلات تجاری برون مرزی دارند. تمام این موارد میتوانند نوع خاصی از کارت بازرگانی را فراهم کنند. دریافت کنندگان هر کدام از کارتهای بازرگانی مزایا و محدودیت های قانونی خود را دارند. ما در این مقاله به سوال «کارت بازرگانی چند نوع است؟» پاسخ خواهیم داد.
کارت بازرگانی چیست؟
براساس قانون صادرات و واردات تمام اشخاص حقیقی و حقوقی با تابعیت ایرانی و خارجی برای تجارت برون مرزی نیاز به دریافت مجوز از اتاق بازرگانی دارند، که به آن کارت بازرگانی گفته میشود. به موجب کارت بازرگانی شرکتها می توانند کالاهای مجاز را به کشور وارد و همچنین به سایر کشورها صادر کنند. به جز چند تبصره خاص، در ایران فقط افراد و شرکتهایی که کارت بازرگانی دریافت کرده باشند، میتوانند تجارت خارجی کرده یا برند لاتین برای خود ثبت کنند. پرداخت هزینههای مالیات، گمرک و ترخیص کالا، سفارش کالا با استفاده از این جواز صورت میگیرد.
این کارت دارای انواعی است که بر حسب نوع کارت بازرگانی افراد و شرکتها امتیازات و مزایایی را به لحاظ قانونی دریافت میکنند. ما این موارد را در تیتر بعدی به صورت تخصصیتر توضیح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: چه کسانی مشمول پلمپ دفاتر هستند؟
انواع کارت بازرگانی
انواع کارت بازرگانی شامل موارد زیر هستند:
- کارت بازرگانی تجاری؛
- کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی؛
- کارت بازرگانی خدماتی؛
- کارت بازرگانی موردی.
در ادامه هر کدام از این موارد را بیشتر توضیح میدهیم.
کارت بازرگانی تجاری:
کارت بازرگانی تجاری امکانات گستردهتری برای دارندگان خود فراهم میکند؛ به این ترتیب افراد و شرکتهای دارنده کارت بازرگانی تجاری میتوانند طیف گستردهای از اقلام را با توجه به مجاز بودن کالا، در آن بازه زمانی، وارد یا صادر کنند. اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و اتباع خارجی در صورت داشتن شرایط لازم، محدودیت و موانع چندانی در دریافت این کارت ندارند. کارت بازرگانی تجاری برای انجام حقالعمل کاری گمرک و ترخیص کالا نیز مورد استفاده قرار میگیرد. به موجب فراگیر بودن این نوع کارت، درخواست صدور افراد و شرکتها تمرکز زیادی روی دریافت این جواز برون مرزی دارند.
کارت بازرگانی تولیدی-صنعتی:
در هنگام پر کردن فرم درخواست صدور کارت بازرگانی، شرکتهای تولیدی و صنعتی میتوانند به نوع پروانه تاسیس و بهره برداری خود استناد کنند. بنابراین با استناد به این مجوز بهره برداری، میتوانند درخواست دریافت «کارت بازرگانی تولیدی-صنعتی» داشته باشند. این نوع کارت قابلیت دریافت توسط اشخاص حقیقی و حقوقی را دارد. کارت بازرگانی تولیدی-صنعتی به شرکتها این امکان را میدهد که مواد اولیه خود را از سایر کشورها با قیمت و کیفیت بهتری خریداری کنند تا قیمت تمام شده آن محصول در داخل کاهش یابد.
برخی از این شرکتها با صادرات فراوردههای خود میتوانند چند برابر آن ارز را دوباره به چرخه اقتصاد بازگردانند. کارت بازرگانی تولیدی-صنعتی همچنین برای وارد کردن ابزارهای تولیدی جدید، قطعات جدید و لوازم تعمیر دستگاههای داخلی مورد استفاده قرار میگیرند. شرکتهای داخلی با استاندارد تولید بینالمللی که خواهان رقابتهای برون مرزیاند، اغلب خواهان دریافت این نوع کارت بازرگانی هستند.
کارت بازرگانی خدماتی:
کارت بازرگانی خدماتی فقط برای اشخاص حقیقی صادر میشود. افرادی که در ایران دارای پروانه بهره برداری خدماتی بوده و در این زمینه فعالیت دارند میتوانند درخواست دریافت کارت بازرگانی خدماتی کنند. متقاضیان میتوانند با دریافت کارت بازرگانی خدماتی ارتباط خود را با سایر کشورها افزایش داده و در زمینه افزایش سرمایه گذاری با سایر اشخاص و شرکتها فعالیت اقتصادی داشته باشند. البته این را هم باید در نظر داشته باشید که محدوده فعالیت افراد با این نوع کارت بازرگانی فقط منوط به نوع فعالیت خدماتی ثبت شده در داخل کشور است.
کارت بازرگانی موردی:
بسیاری از شرکتهایی که میخواهند در یک مورد خاص با کمترین هزینه و چالش اداری اقدام به روابط تجاری برون مرزی کنند، متقاضی دریافت کارت بازرگانی موردی هستند. کارت بازرگانی موردی به افراد و شرکتها این امکان را میدهد که برحسب نیاز خود، تجارت بین المللی محدود و در موضوعی خاص داشته باشند. در مقایسه با سایر انواع کارتهای بازرگانی، کارت بازرگانی موردی مدت اعتبار پایینتری داشته و میتواند صرفا برای ترخیص یک مورد خاص ارائه شود.
بدیهی است که کارت بازرگانی موردی پس از تبادل تجاری خاص، که برای آن صادر شده است، از اعتبار خارج میشود. شرکتها با نیازهای محدود در صورت عدم دسترسی به کارت بازرگانی موردی مجبور به استفاده از سایر شرکتهای دارای مجوز یا واسطه خواهند شد، که این مورد قیمت آن کالای خاص را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: آموزش پرداخت و پیگیری هزینه پلمپ دفاتر
موارد معافیت کارت بازرگانی
در برخی موارد برای تبادل تجاری با سایر کشورها نیازی به دریافت کارت بازرگانی نیست. در ادامه به معرفی این موارد میپردازیم:
- ملوانان ایران که روی شناورهای بین المللی ایران، بین سواحل ایران و سایر کشورها در حال رفت و آمد هستند.
- شرکتهایی که با عنوان تعاونی مرزنشینان فعالیت دارند.
- کالاهایی که به تشخیص گمرک برای فروش استفاده نمیشوند.
- کارگران دارای تابعیت ایران که از وزارت کار کارنامه شغلی داشته و در سایر کشورها مشغول به کار هستند.
- پیلهواران یا افرادی که کارت پیلهواری دریافت میکنند.
سازمان صنعت، معدن و تجارت برای افرادی که نزدیک مرزهای ایران ساکن بوده و از دهکهای معیشتی پایین هستند، کارت پیلهواری صادر میکند. به موجب این امتیاز افراد دارندهی کارت میتوانند به صورت قانونی به خرید و فروش برون مرزی و برطرف کردن نیازهای خود و خانواده اقدام کنند.
آنچه که از این مقاله آموختیم:
براساس قانون صادرات و واردات تمام اشخاص حقیقی و حقوقی با تابعیت ایرانی و خارجی برای تجارت برون مرزی نیاز به دریافت مجوز از اتاق بازرگانی دارند، که به آن کارت بازرگانی گفته میشود. این کارت دارای انواعی است که بر حسب نوع کارت بازرگانی افراد و شرکتها امتیازات و مزایایی را به لحاظ قانونی دریافت میکنند. انواع کارت بازرگانی شامل: کارت بازرگانی تجاری، کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی، کارت بازرگانی خدماتی و کارت بازرگانی موردی میشود. هر کدام از این کارتهای بازرگانی بر حسب حقیقی یا حقوقی بودن مالک، نوع کالاهایی که میتوانند صادر یا وارد کنند و مدت اعتبار با یکدیگر تفاوتهایی دارند. شما میتوانید بر حسب مجوز فعالیت و نیاز شرکت و مجموعه خود اقدام به دریافت یکی از این کارتها کنید. برای انجام این کار به شما پیشنهاد میکنیم که از راهنمایی مشاوران یا انجام کامل امور اداری توسط کارشناسان خبره پلتفرم مباشر استفاده کنید.
اگر این مطلب را مطالعه کردید، قطعاً متوجه شده اید که اساساً فرآیند ها، قوانین و خدمات حوزه کسب و کار دارای پیچیدگی های منحصر به فرد است و جزئیات خاص خود را دارد، که انجام آن را برای افراد و صاحبین کسب و کار و مدیران ها سخت و طاقت فرسا می نماید، از این رو بهترین رویکرد در مواجه با انجام امور اداری و فرآیند های آنها دریافت مشاوره تخصصی از مشاوران خبره و مجرب و یا واگذاری آن امور به خدمات دهندگان حرفه ای و قابل اعتماد است. از این رو پلتفرم جامع کسب و کار مباشر، بستر لازم را برای دسترسی سریع، آسان و به صرفه به مشاوران مجرب و خدمات دهندگان حرفه ای فراهم نموده است، شما می توانید از مشاوره آنلاین مباشر(تلفنی، تصویری و متنی) و خدمات آنلاین مباشر( غیرحضوری) استفاده نمائید و درگیر دغدغه انجام امور اداری و فرآیند های پیچیده و طاقت فرسای ادارات فراموش کنید.