یکی از دغدغه افرادی که کسب و کار خانگی دارند، بیمه کردن شغل خود و دریافت بیمه بیکاری، در صورت بیکار شدن است. ازاینرو صاحبان مشاغل همواره دغدغه این مسئله را دارند که آیا بیمه بیکاری مشمول کسب و کار خانگی آنها هم میشود یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله، مشاغل خانگی هم بیمه بیکاری دارد اما دریافت بیمه بیکاری تحت شرایط خاص صورت میگیرد. ازاینرو متقاضیان باید درباره بیمه بیکاری و نکات و موارد مربوط به آن اطلاعات کاملی داشته باشند تا بتواند در صورت لزوم این بیمه را دریافت کنند. ما در این مقاله درباره بیمه بیکاری برای مشاغل خانگی، شرایط و نحوه دریافت آن بهطور کامل صحبت میکنیم، بنابراین تا انتهای مطالب همراه ما باشید.
بیمه بیکاری چیست؟
براساس قانون و بنا به تشخیص وزارتخانه مربوطه و شورای عالی کار، اگر فرد بیمه شده به علت تغییرات ساختار اقتصادی محل کار و حوادث غیر مترقبه (سیل، زلزله، جنگ و آتشسوزی) شغل خود را از دست دهد، به عنوان بیکار موقت شناخته میشود و بیمه بیکاری به این فرد تعلق میگیرد. برای تشخیص ارادی یا غیرارادی بودن بیکاری فرد، کمیتهای از نمایندگان سازمان تامین اجتماعی، اداره کار و امور اجتماعی محل اشتغال فرد بیمه شده تشکیل میشود و این افراد درباره ارادی یا غیر ارادی بودن بیکاری شخص متقاضی تصمیم میگیرند.
آیا بیمه بیکاری به مشاغل خانگی تعلق میگیرد؟
همانطور که میدانید به فعالیتهایی که در فضای مسکونی توسط افراد خانواده در قالب کسب و کار انجام میشود، مشاغل خانگی گفته میشود و افراد آن کسب و کار میتوانند بر اساس نیاز و نوع شغل، برای محافظت از کسب و کارشان در برابر خطرات پیشبینی نشده، بیمه نامه مشاغل خانگی تهیه کنند. بنابراین در پاسخ به این سوال که آیا بیکاران مشاغل خانگی مشمول بیمه بیکاری میشوند یا خیر؟ باید بگوییم بله، افرادی که مشاغل خانگی دارند هم در صورت بیکار شدن غیرارادی میتوانند از بیمه بیکاری استفاده کنند.
شرایط دریافت بیمه بیکاری برای مشاغل خانگی
شرایط دریافت بیمه بیکاری برای مشاغل خانگی شامل موارد زیر میشود:
- افراد خانواده که در واحد مسکونی خود مشغول به کار هستند و کسب و کار آنها در لیست مشاغل خانگی مشمول بیمه ذکر شده باشد؛
- اشخاص حقیقی که حداقل ۱۸ و حداکثر ۵۰ سال سن داشته باشند؛
- مشاغل خانگی که حجم تولید این افراد با شرایط و فضای واحد مسکونی متناسب باشد؛
- شغلهایی که از نظر قانونی مجاز باشد؛
- کسب و کارهای خانگی که حقوق همسایگان واحدهای مجاور توسط کارکنان رعایت میکنند؛
- شغلهایی که آلودگی زیست محیطی، صوتی یا بصری ایجاد نکند؛
- مشاغل خانگی که محصولات تولید شده خارج از فضای کاری به فروش میرسد.
بیشتر بخوانید: 100 مشاغل خانگی ثبت محور+ لیست مشاغل خانگی مورد تایید وزارت تعاون
شرایط دریافت مجوز بیمههای خانگی
شرایط دریافت مجوز بیمههای خانگی شامل شرایط عمومی و شرایط اختصاصی میشود که در ادامه درباره هر کدام اطلاعات کاملی را در اختیارتان قرار میدهیم.
شرایط عمومی دریافت مجوز بیمههای خانگی
شرایط عمومی دریافت مجوز بیمههای خانگی عبارت است از:
- داشتن تابعیت ایران؛
- داشتن حداقل ۱۸ سال سن (برای اشخاص پشتیبان)؛
- عدم داشتن سابقهٔ کیفری مؤثر (برای اشخاص پشتیبان)؛
- برخورداری از کارت پایانخدمت سربازی یا معافیت (برای افراد پشتیبان)؛
- سکونت در محل اجرای طرح کسب و کار (برای افراد مستقل).
شرایط اختصاصی دریافت مجوز بیمههای خانگی
شرایط اختصاصی دریافت مجوز بیمههای خانگی شامل موارد زیر میشود:
- داشتن دستکم ۵ سال سابقه کاری مرتبط؛
- برخورداری از گواهی آموزش و مهارت در حوزه کاری موردنظر؛
- ارائه ایده و طرح کسب و کار؛
- برخورداری از دستکم ۲۰٪ سرمایه اولیه مورد نیاز؛
- داشتن گواهی سلامت.
نحوه ثبت نام بیمه مشاغل خانگی
مراحل صدور مجوز مشاغل کسبوکارها به شرح زیر است:
- در قدم اول شخص متقاضی باید در سامانه مشاغل خانگی ثبت نام کند؛
- سپس باید درخواست جواز دهد؛
- در گام بعدی از متقاضی خواسته میشود تا فرم و مدارک مربوطه را بارگذاری کند؛
- بعد از ارسال مدارک، شخص باید طرح توجیهی کسب و کار خود را ارائه دهد؛
- در مرحله بعد فرد باید مستندات تأمین سرمایه و سهم آورده افراد پشتیبان را مشخص کند؛
- با طی کردن مراحل گفته شده، درخواست طرح متقاضی در دستگاه اجرایی بررسی میشود؛
- در صورت تایید طرح، مجوز قانونی برای شغل خانگی شخص متقاضی صادر میشود؛
- با اتمام مراحل گفته شده، فرد میتواند با در دست داشتن مجوز مشاغل خانگی، خود را بیمه کند.
مدارک لازم برای بیمه مشاغل خانگی
مهمترین مدارک لازم برای دریافت بیمه مشاغل خانگی شامل موارد زیر میشود:
- مدارک شناسایی (شناسنامه و کارت ملی)؛
- کارت پایان خدمت یا معافیت سربازی برای آقایان؛
- گواهی عدم سوء پیشینه؛
- آخرین مدرک تحصیلی شخص متقاضی؛
- گواهی کارت مهارت مرتبط.
نحوه دریافت برگ پرداخت حق بیمه
متقاضیان میتوانند برای دریافت برگ پرداخت حق بیمه از دو روش استفاده کنند. اولین روش مراجعه حضوری به کارگزاریهای بیمهٔ تامین اجتماعی و دومین روش مراجعه به پرتال سازمانی تامین اجتماعی و دریافت برگ پرداخت حق بیمه است. این مدرک نشاندهنده آن است که حق بیمه توسط کارفرما به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت شده است.
شرایط سنی بیمه شاغلین کسب و کار خانگی
شرایط سنی بیمه شاغلین کسب و کار خانگی به این صورت است که حداکثر سن پذیرش درخواست و عقد قرارداد بیمه برای مردان ۵۰ سال و برای بانوان ۴۵ سال در نظر گرفته میشود؛ در غیر این صورت شخص باید به اندازهٔ دو برابر مازاد سنی تعیین شده سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد. همچنین اگر فرد متقاضی حداقل سن مورد نیاز برای پذیرش درخواست و عقد قرارداد بیمه را نداشته باشد، تنها در صورتی که فرد سایر شرایط تعیین شده را داشته باشد، درخواست وی مورد قبول واقع میشود. توجه به این نکته ضروری است که بانوان بالای ۵۰ سال سن، در صورتی که به ازای هر سال مازاد، حقبیمه قبلی را پرداخت کرده باشند، میتوانند از بیمه مشاغل خانگی زنان خانهدار استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: کد اقتصادی مشاغل خانگی چیست؟ + نحوه دریافت شماره مشاغل خانگی
مزایای استفاده از تسهیلات بیمه مشاغل خانگی برای متقاضیان
متقاضیان بیمه مشاغل خانگی امکان دریافت وام و تسهیلات مالی مختلف را پیدا میکنند که با استفاده از آن میتوانند به انجام کارهای متعدد بپردازند. مزایای استفاده از تسهیلات بیمه مشاغل خانگی برای متقاضیان شامل موارد زیر میشود:
- امکان توسعه و گسترش کسب و کار با دریافت تسهیلات؛
- پرداخت هزینهها، خرید مواد اولیه و تجهیزات لازم؛
- کاهش ریسکهای مالی و توسعه مستقیم کسب و کار.
بیمه مشاغل خانگی برای زنان خانهدار
همانطور که میدانید از سال ۱۳۸۷، سازمان تامین اجتماعی طرحی با نام بیمه زنان خانهدار را به اجرا درآورده است که موجب حمایت از این بانوان میشود. با استفاده از این بیمه، در صورتی که پدر خانواده تحت پوشش هیچ بیمهای نباشد، زنان خانهدار میتوانند فرزندان خود را با پرداخت سرانه درمان، بیمه درمانی کنند. علاوهبر آن بانوانی که تحت پوشش این بیمه قرار میگیرند، با رسیدن به سن ۵۵، میتوانند با پرداخت حق بیمه به مدت ۲۰ سال، از مستمری بازنشستگی تامین اجتماعی بهرهمند شوند.
شرایط دریافت بیمه مشاغل خانگی برای بانوان به شرح زیر است:
- استخدام نبودن شخص متقاضی در هیچ سازمانی؛
- خانهدار بودن بانوانی که سابقه پرداخت حق بیمه دارند؛
- داشتن حداکثر ۵۰ و حداقل ۱۸ سال سن.
نرخ حقبیمه و حمایت بیمه مشاغل خانگی چقدر است؟
ممکن است شما هم درباره نرخهای مختلف مبلغ حق بیمه مشاغل خانگی در ایران مطالبی را خوانده باشید. همانطور که میدانید مبلغ حق بیمه برای این کسب و کارها با توجه به شرایط و نیازهای شاغلین آن تعیین شده و متقاضی میتواند با انتخاب یکی از نرخهای ۱۴٪، ۱۶٪ یا ۲۰٪، از مزایای آن بهرهمند شوند. مزایای نرخ ۱۴٪ شامل بازنشستگی میشود و فوت (بعد از آن) را تحت پوشش قرار میدهد. نرخ ۱۶٪ به بازنشستگی و فوت (قبل و بعد از آن) تعلق میگیرد و نرخ ۲۰٪ شامل بازنشستگی، از کار افتادگی و فوت فرد میشود.
مدت زمان پرداخت بیمه بیکاری مشاغل خانگی
زمان دریافت مقرری بیمه بیکاری به سابقه پرداخت حق بیمه فرد متقاضی در زمان اشتغال بستگی دارد اما به طور کلی میتوان گفت که مدت زمان پرداخت بیمه بیکاری برای افراد مجرد حداکثر ۳۶ ماه و برای افراد متاهل و متکفل حداکثر ۵۰ ماه در نظر گرفته شده است.
آنچه از این مقاله آموختیم:
بیمهٔ مشاغل خانگی نوعی بیمه نامه برای کسب و کارهای خانگی است که در فضای مسکونی، توسط اعضای خانواده انجام میشود و از مشاغل خانگی در برابر مشکلات آینده محافظت میکند. ازاینرو بسیاری از افراد ترجیح میدهند تا برای مقابله با مسائل پیشبینی نشده، از این بیمه نامه استفاده کنند. به دلیل اهمیت این موضوع ما تصمیم گرفتیم تا در این مقاله درباره اینکه بیمه بیکاری، شرایط دریافت مجوز بیمههای خانگی و تمام نکات مرتبط با آن به طور کامل صحبت کنیم. بنابراین شما میتوانید با مراجعه به مطالب گفته شده، جواب تمام پرسشهای خود را پیدا کنید.