روند طلاق میتواند پیچیدگیهای زیادی داشته باشد و حتی سالها طول بکشد. یک وکیل و مشاور حقوقی میتواند شما را در امور طلاق راهنمایی کرده و در دریافت حقتان به شما کمک کند. زنانی که قصد درخواست طلاق دارند، میتوانند با مشاوره حقوقی خانواده در امور طلاق، ادله خودشان را اثبات کرده و بدون دردسر طلاق بگیرند. در این مقاله به بررسی مشاوره حقوقی طلاق، اهمیت آن و حقوق زوجین میپردازیم.
لیست مشاور حقوقی خانواده در امور طلاق
علیرضا عینکیان
محمدرضا غلام سیم
رامین بایرامی آرباطان
اهمیت مشاوره حقوقی در پروندههای طلاق
مشاوره حقوقی طلاق احتمال ایجاد هزینههای مالی اضافه را کاهش داده و آن را تقریبا صفر میکند. زوجین میتوانند با مشاوره حقوقی طلاق، از حقوق خودشان آگاه شوند و بدون اشتباهات حقوقی و آسیبهای مالی طلاق بگیرند. تأثیر مشاوره حقوقی در جلوگیری از بروز اختلافات به خصوص در مواردی که طلاق توافقی نیست و به دلایلی مانند خیانت یکی از زوجین یا عسر و حرج اتفاق میافتد، بسیار حائز اهمیت است.
مراحل قانونی طلاق
- ثبت نام زوجین در سامانه تصمیم؛
- شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق؛
- دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق از مشاور و ثبت دادخواست طلاق؛
- تعیین وقت دادرسی توسط دادگاه خانواده؛
- حضور زوجین یا وکلای آنها در جلسه دادگاه و ارائه مستندات؛
- شرکت در جلسه مشاوره دادگاه با تعیین یک داور؛
- آزمایش بارداری و احراز باردار نبودن زن برای صدور گواهی عدم سازش توسط داور؛
- مراجعه زوجین به دفاتر طلاق و ثبت رسمی طلاق.
مراحل بالا، مراحل قضایی و حقوقی طلاق توافقی هستند و پیچیدگی کمتری دارند؛ با این حال ممکن است طی کردن این روند چند ماه طول بکشد. اگر درخواست طلاق از طرف زن یا مرد انجام شود، مراحل پیچیدگی بیشتری پیدا میکنند. روند کلی طی کردن مراحل در هر دو حالت یکسان است اما در طلاقهای غیر توافقی، مستندات و دلایل درخواست طلاق باید به دادگاه ارائه شوند؛ به عنوان مثال زوجه باید دلیل محکمهپسندی به دادگاه ارائه دهد تا بتواند طلاق بگیرد اما مرد میتواند با پرداخت حقوق مالی زن، درخواست طلاق خود را ثبت کند.
جلسات مشاوره قبل از طلاق
باید بدانید که جلسات مشاوره قبل از طلاق طبق قانون برای تمام زوجین الزامی هستند؛ حتی در صورتی که بخواهید طلاق توافقی بگیرید، باید در جلسات مشاوره شرکت کنید. در سالهای اخیر قوانین طلاق سختتر و پیچیدهتر شدهاند و دادگاه تلاش میکند تا با جلسات مشاوره، طلاق را به عنوان آخرین راه در نظر بگیرد. وجود یک مشاور حقوقی یا وکیل تخصصی میتواند روند جلسات مشاوره و در نتیجه طلاق را سریعتر کند.
شروط ضمن عقد و تأثیر آن بر روند طلاق
شروط ضمن عقد، شروطی هستند که زوجین در زمان عقد و نکاح بر آنها توافق کرده و آن ها را امضا میکنند. برخی از این شروط مانند وکالت در طلاق، میتوانند روی روند طلاق تاثیر داشته باشند.
شرط وکالت طلاق زوجه و تاثیر آن بر روند طلاق
یکی از شروط ضمن عقد که زوجین در زمان ازدواج امضا میکنند، وکالت در طلاق یا همان طلاق زن است. در صورتی که مرد در زمان عقد، حق طلاق به زن بدهد، زن میتواند تحت هر شرایطی و در هر زمان، با اخذ یا بذل مهریه طلاق بگیرد.
در صورتی که حق طلاق از شروط ضمن عقد نبوده اما یکی از ۱۲ شرط زیر موجود باشد، برای زوجه حق طلاق ایجاد میشود و میتواند با اثبات وجود آن شرایط، طلاق بگیرد:
- عدم پرداخت نفقه توسط مرد و ندادن خرجی و سایر حقوق زن به مدت حداقل شش ماه؛
- بدرفتاری و سوء معاشرت مرد با زن تا جایی که ادامه زندگی برای زن امکانپذیر نباشد؛
- مبتلا شدن مرد به بیماریهای صعبالعلاج و غیر قابل درمان و به خطر افتادن دوام زناشویی برای زن؛
- ابتلای مرد به جنون؛
- محکومیت مرد با حکم قطعی به حداقل ۵ سال زندان؛
- اشتغال زوج به شغلی مانند گدایی که طبق نظر دادگاه، حیثیت زوجه را به خطر بیندازد؛
- ابتلای مرد به اعتیاد و دشوار شدن ادامه زندگی برای زن به تشخیص دادگاه؛
- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج و غیبت غیر موجه به تشخیص دادگاه به مدت حداقل ۶ ماه؛
- محکومیت قطعی زوج به ارتکاب جرمی که حیثیت خانوادگی و شئون زوجه را به خطر بیندازد و اجرای مجازات اعم از حد و تعزیر؛
- صاحب فرزند نشدن زوجه به دلیل عقیم بودن زوج یا سایر مشکلات جسمانی پس از گذشت ۵ سال؛
- مفقودالاثر شدن مرد و پیدا نشدن او پس از ۶ ماه از مراجعه زوجه به دادگاه؛
- اختیار کردن یک همسر دیگر توسط زوج بدون رضایت زوجه یا رعایت نکردن عدالت بین همسران به تشخیص دادگاه.
یکی از چالشهای حقوقی زنان در فرآیند طلاق، اثبات این شرایط و دریافت حق طلاق است و وجود یک مشاور حقوقی متخصص و باتجربه میتواند این روند را آسانتر کند.
حقوق زوجین پس از طلاق
از حقوق زوجین پس از طلاق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حقوق مالی زوجین؛
- حق حضانت فرزندان.
در ادامه این موارد را بررسی میکنیم.
حقوق مالی زوجین پس از طلاق
از حقوق مالی زوجه پس از طلاق، میتوان به نفقه و مهریه اشاره کرد. با این که مرد ملزم به پرداخت نفقه در زمان ازدواج است و پس از طلاق این مسئولیت از دوش او برداشته میشود، اما در شرایطی مانند طلاق رجعی، مرد موظف است تا نفقه را تا پایان عده به زن پرداخت کند. زوجه میتواند در هر شرایطی حتی اگر خواهان طلاق باشد، مهریه را از زوج طلب کند. در واقع زوجه پس از وقوع ازدواج مالک مهریه محسوب میشود و امکان مطالبه آن را در هر زمان دارد.
از مباحث مالی دیگر پس از طلاق، تقسیم اموال بین زوجین است؛ طبق قانون، اموالی که هر یک از زوجین قبل از ازدواج به دست آوردهاند، متعلق به خودشان است و در تقسیم اموال محاسبه نمیشوند. همچنین اموالی که زوجین پس از ازدواج به صورت شخصی کسب کردهاند، متعلق به خودشان است. اموال مشترک و درآمدهای مشترک زوجین پس از طلاق تقسیم میشوند. با این حال اگر زوجین ضمن عقد راجعبه نحوه تقسیم اموال پس از طلاق توافق کرده باشند، این امر بر اساس توافق زوجین انجام میشود.
حضانت فرزندان پس از طلاق
طبق قانون، حضانت فرزندان پس از طلاق تا هفت سالگی بر عهده مادر است و پس از آن حضانت به پدر میرسد. همچنین فرزندان میتوانند پس از بلوغ، سرپرست خودشان را انتخاب کنند؛ در نتیجه فرزندان دختر پس از ۹ سالگی و فرزندان پسر پس از ۱۵ سالگی میتوانند بین پدر یا مادر یکی را برای زندگی انتخاب کنند.
با این حال حق حضانت باید توسط دادگاه تایید شود؛ در صورتی که صلاحیت مادر توسط دادگاه رد شود، حضانت فرزند قبل از ۷ سالگی هم به پدر میرسد. همچنین مادر میتواند ادعا کند که پدر برای حضانت فرزندان صلاحیت ندارد و با اثبات این ادعا در دادگاه، حضانت فرزندان را به شکل کامل بر عهده بگیرد. یک مشاور حقوقی میتواند زوجین را در این مورد راهنمایی کرده و از تاثیر طلاق بر وضعیت روحی و روانی زوجین و فرزندان بکاهد.
آنچه که از این مقاله آموختیم:
مشاوره حقوقی خانواده در امور طلاق میتواند روند طلاق را سریعتر کند و باعث آگاهی زوجین از حقوق خود و جلوگیری از بروز آسیبهای مختلف شود. مشاوران حقوقی میتوانند به زوجه برای گرفتن حق طلاق یا به زوج برای رسیدن به حق خود پس از طلاق کمک کنند. تغییرات قوانین مربوط به طلاق و سختگیریهای بیشتر در این زمینه، لزوم کمک گرفتن از یک مشاور حقوقی با تجربه را افزایش میدهند.