برای ثبت برند تجاری مدارک مختلفی ارائه میشود. یکسری از این مدارک مجوزهایی بوده که برای شروع آن کسب و کار، لازم هستند. تعدادی از این مدارک شامل جواز تاسیس و مجوز بهره برداری و کسب است. برخی از مشاغل برای ثبت برند یا علامت تجاری، نیاز به دریافت مجوز تاسیس دارند. ما در این مقاله در رابطه با جواز تاسیس برای ثبت برند، نحوه دریافت مجوز و سامانههای مربوطه، آموزشهای لازم را به صورت گام به گام و تصویری، خدمت شما ارائه میدهیم.
جواز تاسیس چیست؟
جواز تاسیس به مجوزی گفته میشود که افراد متقاضی برای تاسیس انواع مراکز خدماتی و واحدهای تولیدی باید آن را تهیه کنند. با وجود این مجوز، فعالیت برای دریافت سایر مجوزها و شروع فعالیت حرفهای به لحاظ قانونی بلامانع تشخیص داده میشود. جواز تاسیس از طرف افراد حقیقی و حقوقی قابل دریافت بوده و بر حسب فعالیت مشخص مانند نوع کالا و خدمات، توسط مراجع مختلفی مانند: سازمان جهاد کشاورزی، وزارت صنعت و معدن و… صادر میشود.
بنابراین توجه به چند نکته در دریافت جواز تاسیس باید مورد توجه قرار بگیرد. این جواز برای واحدهای خدماتی و تولیدی، برحسب جنس و نوع کالا، توسط مراجع مختلف، با نام مالک مشخص و در محدوده فعالیت معین مانند: شهرک صنعتی، کارخانه، کارگاه و… صادر میشود. پس از کسب این جواز متقاضی میتواند برای دریافت سایر مجوزها مانند پروانه بهره برداری و ثبت برند اقدام کند.
مدارک مورد نیاز جواز تاسیس برای ثبت برند
مدارک لازم جهت دریافت جواز تاسیس برای ثبت برند بستگی به حقیقی یا حقوقی بودن متقاضی آن دارد. این دو، در جزئیات تفاوتهایی با یکدیگر دارند که در ادامه به صورت جداگانه به هر کدام میپردازیم.
جواز تاسیس برای ثبت برند اشخاص حقیقی
جهت دریافت جواز تاسیس برای ثبت برند اشخاص حقیقی مدارک زیر لازم است:
- کپی یا کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی متقاضی؛
- کارت پایان خدمت؛
- کدپستی معتبر و به روز به همراه آدرس دقیق؛
- تعیین لیست خدمات و کالا مورد نظر شرکت؛
در مجموع به این موضوع دقت کنید که این مدارک عمومی بوده و برای دریافت مجوز تاسیس برای هر کسب و کار، نیاز به داشتن مدارک خاص (مثلا مدارک تحصیلی) در رابطه با همان موضوع دارید. ما در قسمت توضیح ثبت درخواست، دوباره به این موضوع میپردازیم.
جواز تاسیس برای ثبت برند اشخاص حقوقی
مدارک زیر جهت دریافت جواز تاسیس برای ثبت برند اشخاص حقوقی مورد نیاز است:
- کپی یا کپی برابر اصل مدارک هویتی تمام افراد هیئت مدیره و افراد دارای حق امضا برای اشخاص حقوقی؛
- کپی کارت پایان خدمت فرد متقاضی (یا مدارکی که وضعیت نظام وظیفه فرد را مشخص کند.)؛
- کدپستی معتبر به همراه آدرس دقیق؛
- تعیین تولیدی یا خدماتی بودن شرکت و موسسه مورد نظر؛
- آگهی در روزنامههای معتبر و کثیرالانتشار؛
- وکالتنامه رسمی و مدارک هویتی وکیل و نماینده شرکت در صورت استفاده از وکیل
همچنین باید توضیحی دقیق از کالا و خدمات، در مورد موضوع فعالیت شرکت تهیه شود.
انواع سازمانها برای صدور جواز تاسیس برای ثبت برند
سازمانهای مختلفی در صدور جواز تاسیس نقش دارند که شامل موارد زیر هستند:
- جهاد کشاورزی؛
- وزارت صنعت، معدن و تجارت؛
- سازمان میراث فرهنگی؛
- وزارت بهداشت؛
- وزارت کار و تعاون؛
صدور مجوز برای هر نوع کالا و خدماتی، نیاز به رعایت کردن شخصیت حقیقی و حقوقی برای دریافت مجوز تاسیس دارد.
چگونگی دریافت جواز تاسیس برای ثبت برند
با توجه به مراکزی که پیشتر نام بردیم پرونده درخواستی متقاضیان باید توسط کارشناسان هر کدام از این سازمانها مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور افراد متقاضی ابتدا فرم مربوطه را پر کرده و درخواست خود را به صورت مشخص از نظر نوع کالا و خدمات، به صورت آنلاین ارسال میکنند. سپس عنوان مربوطه که موسسه یا شرکت باید تحت آن کالا و خدمات خود را ارائه دهند، معرفی میشود. این عنوان مبنایی خواهد بود برای ثبت برند و ایجاد علامت تجاری. در پایان این مرحله، کد یکتا به متقاضیان ارائه خواهد شد تا با استفاده از آن بتوانند مجوز فعالیت خود را به بازرسان نشان دهند. امروزه تمام این امور در درگاه ملی مجوزها انجام میشود که در ادامه به صورت دقیقتر به آن میپردازیم.
درگاه ملی مجوزها برای دریافت جواز
درگاه ملی مجوزها به سامانه یکپارچهای گفته میشود که برای دریافت مجوز انواع کسب و کارها، با شرایط و مدارک مختلف، مورد استفاده متقاضیان قرار میگیرد. درگاه ملی مجوزها اولین قدم در زمینه دریافت جواز محسوب شده و دارای خدماتی مانند: معرفی مدارک مورد نیاز، شرایط هر کسب و کار، معرفی نام مراجعی تایید کننده، زمان و هزینه صدور مجوز است. این سامانه متقاضیان را به درگاههای صادر کننده مجوز بر اساس عنوان و موضوع درخواست کننده هدایت میکند تا در کمترین زمان ممکن و به صورت غیرحضوری، افراد بتوانند جواز خود را تهیه کنند. پس درگاه ملی مجوزها به طور کلی سه کار را انجام میدهد:
- اعلام شرایط، مدارک و هزینه لازم برای صدور مجوزها؛
- دریافت درخواست، تشکیل پرونده اولیه و ارسال پرونده به درخواست صدور مجوز تخصصی (با توجه به عنوان هر کسب و کار)؛
- نظارت بر درگاههای تخصصی برای صدور صحیح و بهموقع مجوزها.
دقت کنید که درگاههای تخصصی شما نمیتوانند مدارکی به جز موارد نام برده در درگاه ملی مجوزها از شما درخواست کنند. همچنین این سامانه صرفا برای دریافت مجوز تاسیس نبوده و شما میتوانید در کنار جواز تاسیس، مجوز بهره برداری را هم از طریق این سامانه درخواست کنید. در مجموع این شیوه خیلی سریعتر و راحتتر از شیوههای سنتی و حضوری است.
مراحل دریافت جواز تاسیس برای ثبت برند از طریق درگاه ملی مجوزها
درگاه مجوزها دارای خدمات مختلفی مانند صدور انواع مجوز، تمدید مجوزها، اصلاح، توسعه، بهسازی و نوسازی، انتقال، تعلیق و… را به کاربران میدهد. ما در این قسمت میخواهیم صرفاً به صدور مجوز تاسیس بپردازیم.
روش مشاهده و یافتن نوع کسب و کار بر اساس نوع کالا و خدمات
برای این کار لازم است که ابتدا وارد سایت مجوزها شوید. از نوار جستجو در وسط تصویر برای جستجوی کسب و کار مورد نظر خود استفاده کنید. در این کادر کافی است که فقط یک کلید واژه از نام خدمات و محصول خود را بنویسید، تا نتایج مشابه برای شما به نمایش درآید. سپس مراحل زیر را انجام دهید:
- شغل مورد نظر خود را بیابید و روی آن کلیک کنید.
- وارد صفحه جدیدی خواهید شد که در این صفحه، عنوان رسمی و اداری مجوز، نوع دریافت کنندگان مجوز (مثلا اشخاص حقیقی، حقوقی و اتباع)، مرجع یا متولی صدور مجوز و نظارت پسینی و مجری صدور را مشاهده میکنید.
- شرایط لازم برای صدور را مطالعه کنید تا متوجه شوید آیا شرایط دریافت مجوز را دارید یا خیر. (پیش از اقدام باید شرایط لازم را فراهم کنید.)
- در ادامه «مدارک لازم برای صدور» را مشاهده میکنید. این موارد همان مدارک تخصصی هستند که براساس تقاضای افراد تعریف میشوند.
- در ادامه صفحه به «استعلامات بین دستگاهی» خواهید رفت. برخی امور به صورت آنلاین و با دریافت مدارک انجام میشوند. در حالی که برای تایید برخی امور لازم است که بازرس از محل کسب و کار بازدید کرده و گزارش خود را در سایت ثبت کند.
- در پایین صفحه «زمان لازم برای صدور مجوز از زمان تایید مدارک» و «مدت زمان اعتبار» را مشاهده میکنید.
- در پایان درخواست صدور مجوز را کلیک کنید.
دقت کنید که این سامانه یک درگاه دولتی بوده و اگر اطلاعات جعلی، درخواست اشتباه، غیرواقعی یا برای مزاح در آن وارد کنید، با پیگرد قانونی مواجه شده و ممکن است تا چند سال از دریافت مجوز محروم شوید.
روش ورود به درگاه ملی مجوزها جهت جواز تاسیس برای ثبت برند
در حین تایید و درخواست مجوز، درگاه ملی مجوزها از شما درخواست میکند که به سامانه وارد شوید. برای این کار پنجره ملی خدمات دولت هوشمند برای شما باز میشود. کافی است شماره همراهی که به نام شما است و کد کپچا را در آن وارد کرده و گزینه تایید را بزنید تا رمز عبور موقت به تلفن همراه شما پیامک شود. رمز را در کادر مربوطه بنویسید. حال وارد سایت درگاه مجوزها شدهاید. برای تایید این موضوع، نام و نام خانوادگی شما در بالا سمت چپ صفحه اصلی نوشته میشود.
تشکیل پرونده اولیه در درگاه مجوزها جهت جواز تاسیس برای ثبت برند
برای این کار شما از قبل مدارک خود را با توجه به عنوان درخواست تکمیل کردهاید. شرایط لازم را هم داشته و از درگاه ملی خدمات دولت هوشمند وارد سایت درگاه مجوزها شدهاید. گزینه ورود در بالا سمت چپ صفحه اصلی این سایت هم وجود دارد. با ادامه گزینه درخواست مجوز، برگه قوانین مربوطه را مطالعه کرده و تیک آن را میزنید. حال مراحل زیر را طی میکنید:
- از شما سریال کارت ملی خواسته میشود. این سریال در پشت کارت ملی، به صورت ریز و در نوار عمودی نوشته شده است.
- شماره همراه خود را وارد کنید.
- کد رهگیری پرونده مالیاتی خود را بنویسید. اگر این کد را ندارید باید در سامانه Mytax.gov.ir پرونده مالیاتی ساخته و سپس کد رهگیری آن را برداشت کنید.
- حال کدپستی خود را وارد کنید. اگر کدپستی خود را نمیدانید، آن را از سایت Gnaf.post.ir دریافت کنید.
- سایت براساس کدپستی، آدرس شما را بازیابی میکند. اگر این آدرس اشتباه است به اداره پست محل سکونت رفته و آن را اصلاح کنید.
- حدود 48 ساعت بعد مامور اداره پست به محل آدرس آمده تا مشاهده کند که در آن محل حضور دارید یا خیر.
پس از تایید مامور پست، شما از طریق این سامانه به درگاه تخصصی خود برای دریافت مجوز وارد میشوید. پرونده اولیه شما در این مرحله تکمیل شده و این اطلاعات به سایت تایید کننده صادر میشود.
درخواست جواز تاسیس برای ثبت برند
در هنگام تشکیل پرونده اولیه در درگاه مجوزها مشاهده میکنید که برخی از کسب و کارها برای شروع نیاز به دریافت چند مجوز دارند. مانند تصویر زیر کلمه جستجو را کلیک کنید:
لیست انواع فعالیتهای تجاری را مشاهده میکنید.
در زیر هر عنوان شغلی سه گزینه وجود دارد که گزینههای روشن قابل انتخاب شدن هستند. روی یکی از مشاغل کلیک میکنیم.
حال مشاهده میکنید که دو گزینه برای این عنوان شغلی وجود دارد. یعنی اگر میخواهید در این کسب و کار فعالیت کنید باید ابتدا جواز تاسیس و سپس پروانه بهره برداری را دریافت کنید. در انتهای سمت چپ هر کدام گزینه ثبت درخواست جداگانهای وجود داشته و هر کدام شرایط خاص خود را دارند. پس از دریافت این مجوزها میتوانید پروندهی خود را برای ثبت برند، در همین عنوان شغلی، تکمیل کنید.
برای ثبت برند میتوانید به مقاله «راهنمای ثبت برند در سایت مالکیت معنوی» در همین سایت مراجعه کنید.
صدور جواز تاسیس توسط درگاه تخصصی
بسته به این که در کدام کسب و کار درخواست مجوز کردهاید وارد سایت متفاوتی خواهید شد. در این سایت هم ممکن است به شما فرم اختصاصی داده شود یا از شما درخواست شود که مدارک تکمیلی خود را آپلود کنید. مدت زمان کارشناسی و بررسی این سایتها هم با هم متفاوت است. برای ارسال مدارک معمولا یک روز به شما زمان داده میشود و اگر مدارک ارسال نشود، مرجع صادر کننده مجوز میتواند درخواست شما را رد کند. اگر امور به درستی پیش برود، به صورت آنلاین، یک فایل حاوی کد یکتا در اختیار شما قرار میگیرد. این کد به معنی مجوز لازم برای شروع یک فعالیت تجاری است. اگر بخواهید میتوانید کد QR آن را چاپ بگیرید. کلیه مجوزهای ثبت شده از سال 1401 هم در این سامانه مشخص است. اگر کد یکتا در این سامانه ثبت نشده باشد به معنی عدم موفقیت این مراحل است.
دریافت جواز تاسیس برای ثبت برند چقدر طول میکشد؟
همانطور که قبلاً اشاره کردیم مراجع مختلفی هستند که برای جواز تاسیس باید پرونده و درخواست شما را بررسی کنند. مدت زمان مورد نیاز برای تایید جواز تاسیس بستگی به سرعت عمل هر کدام از این سازمانها دارد. بر حسب تجربه، سرعت عمل هر کدام از سازمانهای تایید کننده جواز تاسیس بسیار متفاوت هستند؛ مثلا بسیاری از صنایع غذایی کوچک حدود ۳ تا ۱۰ روز، موزه غیر وابسته به میراث فرهنگی ۱۵ روز، مشاوره و کارشناسی اموال تاریخی فرهنگی و هنری حدود ۳۰ روز طول میکشد. در مجموع با توجه به نوع درخواست متقاضی این مدت زمان چیزی در حدود ۳ روز تا یک ماه زمان نیاز دارد؛ البته برخی موارد نیز وجود دارند که تایید آنها زمان بیشتری نیاز دارد.
مدت زمان اعتبار جواز تاسیس برای ثبت برند
بهتر است بدانید که جواز تاسیس به طور میانگین به مدت یک سال اعتبار خواهد داشت. به این معنی که متقاضی یک سال فرصت دارد تا تولید و ارائه خدمات خود را آغاز کند. البته با توجه به عنوانی که برای کالا و خدمات خود انتخاب کردهاید ممکن است این زمان متفاوت باشد. این مورد در درگاه مجوزها و در هنگام درخواست مجوز مشخص شده است. مدت زمان اعتبار از تاریخ صدور جواز تاسیس محاسبه میشود. یکی از موارد بسیار مهم رعایت مدت زمان اعتبار است که صاحبان صنایع و شرکتها را وادار میکند تا پیش از شروع کار، برنامه مدون داشته باشند و بر اساس جدول زمانبندی پیش بروند.
آنچه که از مقاله جواز تاسیس برای ثبت برند، آموختیم:
در زمینه جواز تاسیس برای ثبت برند، ابتدا معنی جواز تاسیس را توضیح دادیم و گفتیم که بنا به هر عنوان شغلی، سازمان مختلفی مجوز آن را صادر میکند. در ادامه مدارک عمومی را نام برده و درگاه ملی مجوزها را برای شروع کار معرفی کردیم. در این سامانه عنوان فعالیت اقتصادی خود را برحسب کالا و خدمات جستجو کرده و مشاهده میکنید که آیا برای شروع کار در زمینه مورد نظر نیاز به مجوز تاسیس دارید یا خیر. بر اساس شیوهای که در مطلب توضیح داده شد کد یکتا و مجوز خود را دریافت میکنید. پس از این مرحله میتوانید برای ثبت برند خود در همین زمینه شغلی اقدام کنید.
اگر این مطلب را مطالعه کردید، قطعاً متوجه شده اید که اساساً فرآیند ها، قوانین و خدمات حوزه کسب و کار دارای پیچیدگی های منحصر به فرد است و جزئیات خاص خود را دارد، که انجام آن را برای افراد و صاحبین کسب و کار و مدیران ها سخت و طاقت فرسا می نماید، از این رو بهترین رویکرد در مواجه با انجام امور اداری و فرآیند های آنها دریافت مشاوره تخصصی از مشاوران خبره و مجرب و یا واگذاری آن امور به خدمات دهندگان حرفه ای و قابل اعتماد است. از این رو پلتفرم جامع کسب و کار مباشر، بستر لازم را برای دسترسی سریع، آسان و به صرفه به مشاوران مجرب و خدمات دهندگان حرفه ای فراهم نموده است، شما می توانید از مشاوره آنلاین مباشر(تلفنی، تصویری و متنی) و خدمات آنلاین مباشر( غیرحضوری) استفاده نمائید و درگیر دغدغه انجام امور اداری و فرآیند های پیچیده و طاقت فرسای ادارات فراموش کنید.