همانطور که میدانید براساس قوانین جاری، ارسال گزارشات معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی به سازمان امور مالیاتی در شفافسازی فعالیتهای اقتصادی شما، نحوه تعیین درآمد، جلوگیری از پنهانکردن درآمد و میزان مالیاتی که باید بپردازید، بسیار تاثیرگذار و مهم است. شما میتوانید با آگاهی از معنای معاملههای نام برده شده و ارسال به موقع گزارش، از اتهام فرار مالیاتی و کتمان درآمد در امان بمانید. به همین دلیل در ادامه مقاله سعی میکنیم معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی را تعریف کرده و نحوه ارسال و تفاوت آنها را توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
معنای معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی
صورت معاملات فصلی، گزارشی است که شرکتها هر فصل( معادل سه ماه) در سامانه معاملات فصلی ارسال میکنند. این معاملات میتوانند در قالب گزارش خرید و فروش، به صورت فاکتورهای تجمیعی، تجمعی و … ثبت شوند. با توجه به تعریف معاملات فصلی میتوان گفت، اگر اطلاعات مربوط به چند معامله با اشخاص مختلف که در فاکتورهای متفاوت ثبت شده در هنگام ثبت گزارش با هم جمع بسته شوند، به آنها معاملات فصلی تجمیعی گفته میشود. اما اگر در گزارش اطلاعات مربوط به فاکتورهای یک طرف خاص با هم جمع بسته شوند به آنها معاملات فصلی تجمعی میگویند. از تعریف تجمیعی و تجمعی مشخص است که با هم تفاوت دارند. در ادامه متن، تفاوت آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
تفاوت معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی
تفاوت معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی به شرح زیر است:
- طرف مقابل مورد معامله؛
- نوع فاکتور؛
- ثبت مشخصات طرف مقابل؛
- حد نصاب معاملات کوچک.
در ادامه مقاله درباره هر کدام از موارد بالا توضیح مختصری میدهیم.
طرف مقابل مورد معامله:
طرف مقابل مورد معامله، در معاملات فصلی تجمیعی اشخاص حقیقی هستند و اشخاص حقوقی جایی در این معاملات ندارند. اما در معاملات تجمعی طرف مورد معامله میتواند اشخاص حقیقی و حقوقی باشند.
نوع فاکتور:
نوع فاکتورهایی که در معاملات فصلی تجمیعی ثبت میشود، فاکتورهای مربوط به اشخاص مختلف است اما در معاملات فصلی تجمعی تمام فاکتورها مربوط به یک شخص است. مبلغ فاکتورهای خرید و فروش در هر دو معامله باید کمتر از ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک مشخص شده در همان سال باشند.
ثبت مشخصات طرف مقابل:
در معاملات فصلی تجمیعی توجه به اطلاعات و مشخصات طرف مقابل اهمیت ندارد و لازم نیست در گزارش ثبت شود. اما در گزارش معاملات فصلی تجمعی تمام مشخصات طرف مقابل ثبت میشود.
حد نصاب معاملات کوچک:
حد نصاب معاملات کوچک، مبلغی است که هر ساله وزارت امور اقتصاد و دارایی آن را تعیین و اعلام مینماید. صورت معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی بر اساس همان ثبت و ارسال میشود. با توجه به تصویب سازمان امور اقتصادی و دارایی، حد نصاب معاملات کوچک برای سال 1403 معادل با 2,100,000,000 ریال و 5 درصد این حد نصاب مبلغ 105,000,000 ریال است.
حالا که با تفاوت معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی آشنا شدیم، در ادامه متن نحوه ارسال آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
نحوه ارسال صورت معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی
برای ارسال گزارش یا صورت معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی باید وارد سایت سامانه امور مالیاتی https://tax.gov.ir/ شوید.
وقتی وارد سایت میشود صفحهای مانند صفحه بالا باز میشود. روی سربرگ خدمات اصلی مالیاتی کلیک کنید. بعد از بالا آمدن صفحهی زیر وارد صورت معاملات فصلی الکترونیکی شوید.
بعد از کلیک روی صورت معاملات فصلی، صفحهای زیر باز میشود.
به قسمت پایین صفحه بروید و روی سامانه صورت معاملات کلیک کنید. بعد از باز شدن صفحه زیر، نام کاربری، کلمه عبور، نقش کلیدی و رمز امنیتی را با دقت وارد و سپس روی ورود کلیک کنید.
حال صفحهی زیر برای شما باز میشود.
در این صفحه روی ثبت رکورد جدید بزنید. بعد از کلیک بر روی ثبت رکورد جدید، صفحه زیر باز میشود.
تیک معاملات کمتر از 5 درصد را بزنید. تمام اطلاعات خواسته شده را با دقت وارد و بعد اطلاعات را ثبت کنید. اگر تیک معاملات کمتر از پنج درصد را نزنید تمام اطلاعات مربوط به طرف مقابل باقی میماند و شما میتوانید در صفحه زیر گزارش معاملات تجمعی را وارد کنید. اکنون با توجه به نکات گفته شده، نحوه ارسال صورت معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی را آموختیم. ذکر این نکته لازم و ضروری به نظر میآید که ارسال صورت معاملات باید در مهلت تعیین شده انجام شود وگرنه جریمه خواهید شد. در ادامه متن این موضوع را بیشتر بررسی میکنیم.
مهلت ارسال صورت معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی
مطابق با ماده 10 آیین نامه اجرایی تبصره 3 ماده 169 مکرر، باید فهرست معاملات در مقاطع سه ماهه فصلی تهیه و حداکثر تا یک ماهونیم پس از پایان هر فصل، به صورت الکترونیکی از طریق درگاه اینترنتی سازمان امور مالیاتی، برای سامانه معاملات ارسال شود. در ادامه متن درباره جریمههای مربوط به هر دو معاملات را توضیح میدهیم.
جرائم مرتبط با صورت معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی
مطابق آنچه در آیین نامه اجرایی تبصره 3 ماده 169 مکرر آمده، عدم درج شماره اقتصادی خود و یا طرف معامله، عدم صدور صورت حساب فروش کالا و خدمات، استفاده از شماره اقتصادی خودتان برای دیگری و برعکس، باعث میشود دو درصد از کل مبلغ معامله را به عنوان جریمه بپردازید. جریمه دیگری که در نظر گرفته میشود مربوط به نحوه ارائه فهرست معاملات است. اگر فهرست معاملههایی که انجام میدهید را طبق روشهای تعیین شده، به سازمان ارائه ندهید یک درصد از مبلغ معامله را جریمه خواهید شد. در ادامه درباره بخشودگی جریمه توضیح میدهیم .
بخشودگی جرایم عدم ارسال معاملات فصلی
در قانون مالیات هیچ ماده یا تبصرهای به منظور بخشودگی مالیاتی وجود ندارد. اما سازمان مالیاتی بسته به استناد ماده 191 ق.م.م، در برخی موارد خاص می تواند نسبت به بخشودگی همه یا بخشی از جرایم مالیاتی، تصمیم بگیرد. این تصمیم توسط یک بخشنامه به شعب این سازمان و مودیان ابلاغ میشود. البته لازم است این نکته را نیز بدانید که بخشودگی سازمان، شامل جرایمی که غیر قابل بخشش هستند، نمیشود.
آنچه از این مقاله آموختیم:
در این مقاله سعی کردیم معاملات فصلی تجمیعی و تجمعی را تعریف کنیم. تفاوت معاملات نام برده شده، نحوه ثبت، ارسال و در نهایت جرائم مرتبط با آنها را بررسی کردیم. گاهی ممکن است در روند ثبت و ارسال این گزارشها دچار مشکل شوید. پلتفرم مباشر یک سامانه و پل ارتباطی بین کارشناس حقوقی، مشاور حقوقی، وکیل دادگستری با مراجعانی هست که به دنبال انجام امور حقوقی هستند و میتوانند در امور حقوقی پیچیده به شما کمک کنند. این خدمات به سه صورت، مشاوره، آموزش و انجام صفر تا صد امور حقوقی انجام میشود. در ادامه اگر نیاز به مشاوره در این زمینه داشتید پیشنهاد میکنیم به صفحه مشاور صورت های مالی مراجعه کنید.