عدم رعایت اصول امانتداری موجب آسیب به فرد و جامعه است. لذا از نظر قانونی و برای حفاظت از جامعه، خیانت در امانت توسط مراجع قانونی جرمانگاری شده است. در این مقاله سایت مباشر به مقوله شکوائیه خیانت در امانت و چگونگی درخواست احقاق حق در مورد این جرم خواهیم پرداخت. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
خیانت در امانت
رعایت نکردن امانتداری و خیانت در امانت، نه تنها یک اقدام غیراخلاقی است، بلکه جرم نیز هست و قانونگذار، اقدام به جرمانگاری کرده و مجازات آنرا در قانون مجازات، پیشبینی کرده است. با توجه به نوع مال و ابژهای که به امانت گذاشته شده است، انواع جرم خیانت در امانت قابل بررسی است. برخی از این موارد عبارتند از:
- از طریق سوءاستفاده از ضعف نفس اشخاص (ماده 596 قانون مجازات اسلامی)
- از طریق سوءاستفاده از سفید امضاء یا مهر (ماده 673 قانون مجازات اسلامی)
- خیانت در امانت مستخدمین دولت، در اموال و اسناد دولتی (ماده 598 قانون مجازات اسلامی)
- خیانت در امانت، در قانون تجارت (مواد 349، 370 و 555 قانون مجازات اسلامی)
- خیانت در امانت، در قانون تصدیق انحصار وراثت (ماده 6 و 11 قانون تصدیق انحصار وراثت)
- خیانت در امانت، در قانون ثبت اسناد و املاک (ماده 28 قانون ثبت اسناد و املاک)
عناصر اصلی خیانت در امانت
هر جرم برای آنکه بهوقوع بپیوندد، به سه عنصر اصلی نیاز دارد که شامل عنصر مادی، معنوی و قانونی میشود و برای آن که بتوان عمل فرد مرتکب را جرم خیانت در امانت محسوب کرد، باید عناصر سهگانه زیر، الزامی است:
عنصر مادی جرم
به موجب ماده 674 قانون مجازات اسلامی، فرد مرتکب مورد امانت را استعمال یا تصاحب کرده و یا مال مورد امانت را تلف و یا مفقود نموده باشد.
عنصر معنوی جرم
فرد مرتکب، باید دارای سوءنیت باشد که سوءنیت، خود به دو گروه عام و خاص تقسیم میشود. در سوءنیت عام، فعل مرتکب باید بهطور عمد، صورت گرفته باشد و در سوءنیت خاص، مرتکب باید قصد وارد کردن ضرر را داشته باشد.
عنصر قانونی جرم
افعال شخص مرتکب، باید در قانون، جرمانگاری شده باشد. عمل خیانت در امانت بهموجب ماده 674 قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین، جرم قلمداد شده است.
شکوائیه خیانت در امانت
به موجب ماده 674 قانون مجازات اسلامی: “هرگاه، اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشتههایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن، بهعنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بیاجرت، به کسی داده شده و قرار براین بوده است که اشیا مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده، آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها، استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید، به حبس از ششماه تا سهسال محکوم خواهد شد.”
در وقوع جرم خیانت در امانت سه موضوع مطرح است، شاکی یعنی کسی که جرم خیانت در امانت در حق او اتفاق افتاده است. مشتکیعنه یعنی شخصی که در حق شاکی خیانت کرده است و موضوع خیانت که قبلا به برخی انواع آن اشاره کردیم. شاکی باید برای احقاق حق خود اقدام به تنظیم شکوائیه خیانت در امانت در قبال مشتکیعنه نماید.
جرم خیانت در امانت جزو گروه جرایم قابل گذشت است و رسیدگی به آن نیاز به وجود شاکی حقیقی و تنظیم شکوائیه خیانت در امانت است. شکوائیه خیانت در امانت متنی است که دربردارنده اطلاعات شاکی و مشتکیعنه بوده که در شرح آن، شاکی تقاضای رسیدگی و صدور حکم مجازات را برای مجرم دارد. اضافه کردن ادله و اثبات آن در صورت امکان، برعهده شاکی است.
در صورتیکه شاکی قادر به ارائه ادله کافی برای اثبات وقوع جرم باشد، قانون برای حمایت از حقوق امانتگذار، جرم خیانت در امانت را تائید و برای او، مجازات قانونی، تعیین خواهد کرد. زمانیکه جرم خیانت در امانت توسط قانونگذار محرز شود، مجازات جرم حبس است.
چگونگی تنظیم شکوائیه خیانت در امانت
در صورت وقوع جرم خیانت در امانت، شاکی باید ضمن در دست داشتن متن شکایت از جرم خیانت در امانت، باید اقدام به ثبت شکایت خود از طریق این دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نموده و شکوائیه را به دادگاه صالح، ارسال کند. مسئول دفتر خدمات الکترونیک قضایی با مشاهده وضعیت اولیه باید ضمن دریافت مدارک شاکی، درخواست فرد را به شکل کامل در سامانه قضایی ثبت نماید تا به آن رسیدگی شود.
در تنظیم متن شکوائیه خیانت در امانت، باید اطلاعات هویتی و آدرس شاکی و مشتکیعنه، همچنین، شرح دقیق شکایت بههمراه ادله اثبات کننده آن، توضیح داده شده و ذکر شود. بدون تنظیم متن شکایت از جرم خیانت در امانت، ثبت شکایت، میسر و ممکن، نخواهد بود.
اشاره به این نکته ضروری است که مجازات جرم خیانت در امانت، در دسته مجازاتهای تعزیری درجه 5 قرار میگیرد. بنابراین، به موجب بند پ ماده 105 قانون مجازات اسلامی، جرم خیانت در امانت دارای بازه زمانی 7 ساله است. یعنی بعد از گذشت 7 سال، دیگر امکان طرح دعوا در خصوص این موضوع، وجود ندارد.
پروتکل شکوائیه خیانت در امانت
بعد از آماده کردن شکوائیه که باید دارای ادبیات قانونی باشد، شرایط و ملزومات مختلفی وجود دارد که شاکی باید به آنها توجه داشته باشد تا بتواند مراحل شکایت را در کمترین زمان ممکن و به بهترین شکل انجام دهد. این مراحل شامل الحاق اسناد و مدارک جهت اثبات به امانت دادن مال و معرفی دقیق شاهدین است.
در واقع فرد شاکی ضمن نگارش صحیح شکوائیه خیانت در امانت، باید اسناد و مدارک مرتبط به جهت اثبات به امانت دادن مال را ضمیمه شکایت خود کند. پیوست این مدارک بسیار مهم است زیرا به روند بررسی پرونده کمک بسزایی میکند. همچنین فرد شاکی در صورت داشتن شاهدین، باید آنها را نیز به دادگاه معرفی کند. شاهدین میتوانند روند تایید امانت اموال منقول را تسریع کنند تا روند بررسی شکوائیه خیانت در امانت در کمترین زمان ممکن، طی شود.
در صورتیکه مدارک و مستندات ارائه شده گویای امانت مال منقول و غیرمنقول به فرد دیگری باشد، قاضی پرونده با بررسی وضعیت موجود میتواند حکم مرتبط را صادر کند. با توجه بهموضوع شکایت پرونده، حکم صادر شده میتواند زندان به مدت سهماه تا یکسال و ششماه باشد.
آنچه در این مقاله آموختیم:
جرم خیانت در امانت جزو جرمهای قابل گذشت است، لذا برای احقاق حق حتما به تنظیم شکوائیه خیانت در امانت نیاز است. دامنه چیزهائیکه میتوان به کسی به امانت سپرد، بسیار گسترده است. انواع بسیار زیادی جرم خیانت در امانت محتمل است و اثبات وقوع جرم برعهده شاکی است. لذا موضوع تنظیم شکوائیه خیانت در امانت پیچیده و دارای ادبیات قانونی و اصطلاحات حقوقی است که تنظیم دقیق آن به مهارت و تجربه بالا نیاز دارد. اگر شما نیاز به تنظیم شکوائیه خیانت در امانت در مورد هر نوع از این جرائم را دارید، میتوانید از مشاوره متخصصین مجرب گروه مباشر بهرهمند شوید. با سایت مباشر تماس بگیرید و اقدام به ثبت درخواست مشاوره نمائید.