همانطور که میدانید شرکتهای تعاونی در دسته شرکتهای تجاری قرار میگیرند اما قانونگذاری متفاوتی نسبت به سایر شرکتهای تجاری دارند. ازاینرو نحوه حل و فصل اختلاف این سهامداران هم بر اساس قواعد و ضوابط خاص خود صورت میگیرد و سهامداران باید طرح دعاوی حقوقی خود را بر اساس این قوانین ارائه دهند. باید بدانید که امروزه حل و فصل اختلافات سهامداران در شرکتهای تعاونی، از طریق سه مرجع بازرس شرکت، وزارت تعاون و اتاق تعاون و اتحادیههای بخش تعاون پیگیری میشود. ما در ادامه درباره نحوه رسیدگی به دعاوی سهامداران شرکتهای تعاونی و نکات مهمی که باید برای طرح دعوی در نظر بگیرید، صحبت میکنیم، بنابراین تا انتهای مطالب همراه ما باشید.
دعاوی حقوقی سهامداران شرکتهای تعاونی
دعاوی حقوقی بین سهامداران شرکتهای تعاونی زمانی مطرح میشود که یک یا تعدادی از شرکا به تعهداتی که در بندهای اساسنامه ذکر شده است، عمل نکرده باشند و سهم سود یک یا تعدادی از سهامداران به موقع پرداخت نشده باشد. در این صورت سهامدار یا سهامداران شرکتهای تعاونی میتوانند شکوائیهای طبق فرمهای مخصوص و بر اساس تبصره 2 ماده 2 دستورالعمل، تنظیم کنند و طرح دعاوی خود را به بازرسان شرکتهای تعاونی ارائه دهند.
مراجع حل اختلاف دعاوی سهامداران شرکتهای تعاونی
همانطور که قبلا هم به این موضوع اشاره کردیم، مراجع حل اختلاف دعاوی سهامداران شرکتهای تعاونی شامل بازرسان شرکتها، وزارت تعاون، اتاق تعاون و اتحادیههای بخش تعاون است و سهامداران باید پس از وقوع اختلافات، برای حل مشکلات خود به این مراجع رجوع کنند. براساس قانون بخش تعاون، رفع مشکلات شرکتهای تعاونی ابتدا از داخل شرکتها و از طریق بازرس یا بازرسان آغاز میشود. بنابراین در قدم اول بازرسان پرونده را بررسی کرده و نظر قانونی خود را در خصوص موضوع مورد اختلاف، بیان میکنند. در صورتی که مشکلات پیش آمده از طریق بازرسان و مدیران برطرف نشد، طبق قانون و اساسنامه مورد عمل شرکتها، موضوع به داوری در مرجع صالح ارجاع داده میشود.
نحوه رسیدگی به دعاوی سهامداران شرکتهای تعاونی
نحوه رسیدگی به دعاوی سهامداران شرکتهای تعاونی به شرح زیر است:
- اولین مرجع رسیدگی به دعاوی سهامداران شرکتهای تعاونی، مراجعه به بازرس یا بازرسان است؛
- بازرسان باید به شکایتها رسیدگی کنند و گزارش خود را به مجمع عمومی ارائه دهند؛
- در صورتی که سهامداران به بازرسان دسترسی نداشته باشند یا رسیدگی به شکایت بیش از ۲ ماه به تاخیر بیفتد، اداره تعاون اقدام به رسیدگی میکند.
- علاوهبرآن طبق بند 9 ماده 43 قانون بخش تعاون، یکی از وظایف و خدمات اتحادیههای تعاون توسط قانونگذار، حل اختلاف و داوری در محدوده امور مربوط به تعاونیها به صورت کدخدامنشی و صلح اعضای تعاونیها است؛
- بنابراین در صورت بروز هرگونه اختلاف بین تعاونی و اعضای آن، افراد برای داوری به صورت کدخدامنشی به اتحادیه مربوطه ارجاع داده میشوند؛
- چنانچه تعاونی و اتحادیه ذیربط آن در زمینه مسئله اختلاف پیدا کنند، موضوع اختلاف به اتاق تعاون مربوط جهت داوری ارجاع میشود.
نکات مهم طرح دعاوی و رسیدگی به پرونده حقوقی بین سهامداران
سهامداران شرکتهای تعاونی باید در هنگام طرح دعوا به نکات و موارد مهم زیر توجه کنند:
- سهامداران شرکتهای تعاونی میتوانند به صورت کتبی از مرجع حل اختلاف درخواست کنند تا به اختلافشان رسیدگی شود؛
- سهامداری که درخواست حل اختلاف دارد، باید ضمن ارائه درخواست کتبی، مدارک و مستندات خود را هم به مرجع مربوط ارائه دهد؛
- مرجع حل اختلاف میتواند درخواست کند تا طرف دیگر اختلاف، مدارک و مستندات لازم را به آنها ارائه دهد. بنابراین شخص موظف است تا این مدارک را در اسرع وقت در اختیار مرجع مذکور قرار دهد؛
- توجه داشته باشید که نظر داوری که مرجع حل اختلاف است، غیرقابل اعتراض و قطعی خواهد بود؛
- مرجع حل اختلاف باید نظر داوری خود را به صورت کتبی به طرفین اختلاف ابلاغ کند؛
- طرفین اختلاف هم باید نظر داوری مرجع حل اختلاف را که به آنها ابلاغ شده است، اجرا کنند؛
- هرگاه یکی از طرفین اختلاف از اجرای نظر داوری خودداری یا تعلل کند، طرف ذینفع میتواند از دادگاه درخواست کند تا حکم اجرا شود و در این صورت دادگاه پس از رسیدگی به صدور اجراییه، برای اجرای نظر داوری اقدام خواهد کرد؛
- منظور از ارجاع به داوری، ارجاع اختلاف به اتحادیه و اتاق تعاون است که هر کدام از آنها شخصیت حقوقی مستقلی دارند؛
- 《داوری》حکمیت کردن و فیصله دادن به دعوی است و《کدخدامنشی》حل دعاوی به طریق حکمیت دوستانه است، بنابراین داور می تواند اختلاف طرفین را به طریق سازش خاتمه دهد.
آنچه از این مقاله آموختیم:
همانطور که در این مقاله بیان کردیم، شرکتهای تعاونی در دسته شرکتهای تجاری قرار میگیرد با این تفاوت که قوانین خاص خود را دارند و مراجع رسیدگی به دعاوی حقوقی سهامداران آن هم متفاوت با سایر شرکتهای تجاری است. ازاینرو اشخاص باید ضمن شناختن مراجع رسیدگی به شکوائیهها، از نحوه رسیدگی به دعاوی حقوقی هم مطلع باشند و به نکات و موارد مهمی که درباره طرح دعاوی وجود دارد، توجه کند. ما در این مقاله به بررسی کامل و جامع دعاوی حقوقی سهامداران شرکتهای تعاونی پرداختیم. بنابراین شما میتوانید با مراجعه به مطالب گفته شده، جواب تمام پرسشهای خود را در خصوص دعاوی حقوقی سهامداران شرکتهای تعاونی، پیدا کنید.