همانطور که میدانید، شما برای شروع هر کسبوکاری به یک جواز کسب نیاز دارید که در اصل نشاندهنده موافقت دولتی برای نوع فعالیت شماست. بسیاری از کسبوکارهایی که نسبت به دریافت جواز کسب اقدام میکنند، ممکن است این سوال برایشان ایجاد شود که آیا به جواز کسب مالیات تعلق میگیرد؟، این مالیات چقدر است و چطور محاسبه میشود؟ در این مقاله میخواهیم به بررسی اظهارنامه مالیاتی پروانه کسب بپردازیم. با ما همراه باشید تا اطلاعاتی را در این خصوص دریافت کنید.
منظور از جواز کسب چیست؟
جواز کسب نشان دهنده مجوز رسمی دولت از سوی سازمان یا وزارتخانهها برای فعالیتهایی است که قرار است شما انجام دهید. به واسطه این مجوز شما میتوانید با خیال راحت کسب و کار خود را شروع کرده و حتی وسایل و تجهیزاتی که نیاز دارید را تهیه کنید.
در اصل مالیات پروانه کسب نشان میدهد شما میتوانید فعالیت تجاری خود را به صورت قانونی شروع کنید. در این جواز کسب، جزئیاتی مانند: نوع فعالیت، محل و شرایط مربوط به آن کسب و درج شده است. در واقع جواز کسب باعث میشود کسب وکار به صورت قانونی فعالیت داشته باشد و در صورت نداشتن جواز کسب، از نظر قانونی، آن فعالیت یا کسبوکار، غیرمجاز تلقی میشود. مالیاتها دو نوع مستقیم و غیرمستقیم دارند که اظهارنامه مالیاتی پروانه کسب جزء مالیاتهای مستقیم است.
چرا اخذ مالیات جواز کسب اهمیت دارد؟
اخذ مالیات به طور کلی به درآمد دولت کمک میکند و از طرفی هم کسبوکارها ملزم به پرداخت مالیات هستند. میزان پرداخت مالیات برای مشاغلی که جواز کسب دارند، بر اساس درآمد آنان است. مواردی با درآمد پایینتر از حد مشخص شده 2.5 درصد است. درحالی که برای مواردی با درآمد بالاتر از حد تعیین شده میتواند تا 25 درصد هم افزایش یابد. این اعداد برای یکسال مالیاتی محاسبه شده و در انتهای سال مالی (معمولا اسفند ماه و فروردین ماه) کسبوکاها باید مالیات خود را به دولت پرداخت کنند.
به طورکلی دلائل اهمیت اخذ مالیات جواز کسب به این دو دلیل اصلی است:
- آمار دقیق کسبوکارهای مختلف شناسایی میشود.
- دولت به این واسطه میتواند مالیات را از کسبوکارهای مختلف دریافت کند.
یک نکته مهم، در مورد میزان مالیات جواز کسب است. این میزان مالیات به نوع کسبوکار شما بستگی دارد. میزان درآمد در اصل عامل تعیینکننده برای این منظور است. تمامی کسبوکارها باید برای شروع فعالیت پروانه کسب دریافت کرده یا اینکه بعد از تمام شدن تاریخ انقضا، این پروانه کسب را تمدید کنند. قوانین مالی و مقرراتی مربوط به این موضوع شامل مفادی است که اگر پرداخت مالیات جواز کسب انجام نشود، میتواند به تاخیر زمان تمدید یا عدم تمدید پروانه کسب منجر شود.
استعلام مالیات پروانه کسب
برای این منظور باید وارد سایت my.tax.gov.ir شوید و استعلام را با کدملی خود انجام دهید. حتی از طریق مراجعه به دفاتر پیشخوان و یا کافینتها میتوانید بدهی مالیاتی خودتان را پرداخت کنید. مراجعه به حوزه امور مالیاتی نزدیک به محل زندگی خود هم میتوانید مالیات پروانه کسب را استعلام کنید.
سامانه پرداخت مالیات پروانه کسب
my.tax.gov.ir سامانه درگاه ملی خدمات مالیات است که هم روی گوشی و هم روی سیستم قابل اجراست و کاربران بهراحتی میتوانند از طریق این سامانه پرداختهای مالیاتی خود را انجام دهند.یک پروفایل کاربری برای هر فرد در این سامانه درج شده که باید با مشخصاتی مانند: نام کاربری و رمز عبور وارد آن شده و نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند.
بعد از تایید مشخصات، یک کد از طرف سامانه به گوشی همراه شما ارسال میشود. نکته مهم اینجاست که شماره تلفن ثبت شده در سامانه حتما باید به اسم خود شخص باشد. بعد از آن با ورود به صفحه مشخص شده، میتوانید مالیات پروانه کسب خود را استعلام کنید.
نحوه پرداخت مالیات جواز کسب
برای پرداخت مالیات جواز کسب، لازم است مراحل زیر را دنبال کنید:
- همانطور که گفته شد، در قدم اول باید به آدرس سایت سازمان امور مالیاتی کشور، یعنی tax.gov.ir مراجعه کنید. بعد از مراجعه به سایت، گزینه میز خدمات عملیات الکترونیکی را انتخاب کنید؛ سپس به بخش پرداخت الکترونیک مالیات مراجعه کنید.
- در این مرحله باید وارد سایت مالیات پروانه کسب به آدرس payments.tax.gov.ir شده و گزینه 30 رقمی نسیم را انتخاب کنید. با وارد کردن شناسنامه 30 رقمی قبض مالیات خود و تصویر امنیتی، بر روی گزینه بررسی شناسنامه کلیک کنید.
- در این مرحله میتوانید مالیات مشخص شده از سوی دولت برای جواز کسب را مشاهده کنید. در این مرحله یک کد امنیتی برای کاربر نشان داده میشود و بعد از وارد کردن کد امنیتی بر روی شناسه قبض کلیک کرده و سال عملکرد و حق تمبر را انتخاب کنید.
- بعد از طی کردن این مراحل، اگر تابهحال فعالیت اقتصادی خاصی در سامانه انجام نداده باشید، یک کد برای شما ارسال میشود. یک صفحه جدید پرداخت حق تمبر سرمایه 0.5 در هزار، برای شما نمایش داده میشود که شما باید کلمه امنیتی و شناسه یکتا اداره کل ثبت شرکتها و شناسه ملی را وارد کنید.
- بعد تکمیل این مراحل باید به صورت آنلاین پرداخت خود را انجام دهید.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد اظهارنامه مالیاتی پروانه کسب اطلاعاتی را در اختیار شما گذاشتیم. همانطور که گفتهشد، همه کسبوکارهایی که جواز کسب دارند، باید مالیات پرداخت کنند. این کار در اصل، به دولت امکان میدهد نظارت خود را بر کسب و کارها تشدید کند و مطمئن شود که فعالیتهای تجاری طبق قوانین و مقررات مربوطه انجام میشود. در این مطلب نحوه استعلام مالیات پروانه کسب و روشهای پرداخت آن هم برای شما توضیح داده شد. بااینحال اگر بازهم سوالی در این زمینه دارید، میتوانید انتهای همین مقاله درج کنید یا اینکه از طریق شمارههای درج شده با کارشناسان ما در تماس باشید.
اگر این مطلب را مطالعه کردید، قطعاً متوجه شده اید که اساساً فرآیند ها، قوانین و خدمات حوزه کسب و کار دارای پیچیدگی های منحصر به فرد است و جزئیات خاص خود را دارد، که انجام آن را برای افراد و صاحبین کسب و کار و مدیران ها سخت و طاقت فرسا می نماید، از این رو بهترین رویکرد در مواجه با انجام امور اداری و فرآیند های آنها دریافت مشاوره تخصصی از مشاوران خبره و مجرب و یا واگذاری آن امور به خدمات دهندگان حرفه ای و قابل اعتماد است. از این رو پلتفرم جامع کسب و کار مباشر، بستر لازم را برای دسترسی سریع، آسان و به صرفه به مشاوران مجرب و خدمات دهندگان حرفه ای فراهم نموده است، شما می توانید از مشاوره آنلاین مباشر(تلفنی، تصویری و متنی) و خدمات آنلاین مباشر( غیرحضوری) استفاده نمائید و درگیر دغدغه انجام امور اداری و فرآیند های پیچیده و طاقت فرسای ادارات فراموش کنید. کارشناسان ما تمامی راهنماییهای لازم در خصوص این موضوع را در اختیار شما میگذارند.
سوالات متداول
آیا مشاغلی که جواز کسب دارند، باید مالیات پرداخت کنند؟
بله. تمامی کسبوکارها برای شروع فعالیت خود به جواز کسب نیاز دارند و باید سالانه نسبت به پرداخت مالیات این جواز کسب اقدام کنند.
میزان مالیات پروانه کسب چقدر است؟
تعیین میزان مالیات جواز کسب برای صدور یا حتی تمدید متفاوت است. برای صدور معمولا این مبلغ 10 هزار تومان و برای تمدید 5 هزار تومان در نظر گرفته میشود.
مالیات پروانه کسب در دسته کدام نوع مالیاتها قرار دارد؟
این مالیات جزء مالیاتهای مستقیم دولت است.