تسهیلات بانکی برای کارآفرینان یکی از جذاب ترین طرحهایی هستند که با حمایت دولت و برخی از بانکهای عامل در اختیار کارآفرینان متقاضی قرار میگیرد. این طرحها عمدتا کارمزد بسیار پایینی داشته و از مدت زمان بازپرداخت بلند مدت برخوردار هستند. افرادی که از این مزایا استفاده میکنند، میتوانند با تامین اعتبار، طرحهای خود را راحتتر اجرایی کنند. ما در این مقاله میخواهیم شما را با تسهیلات بانکی برای کارآفرینان، شرایط و مزایای آن آشنا کنیم.
شرایط دریافت وام کارآفرینان
اگر متقاضی دریافت وام کارآفرینی هستید پیش از هرگونه اقدام ابتدا باید از پیش شرطهای لازم برخوردار باشید. شرایط دریافت وام کارآفرینی مشترک در بین انواع تسهیلات بانکی شامل موارد زیر هستند:
- داشتن حداقل ۱۸ سال سن؛
- ارائه کارت پایان خدمت نظام وظیفه، معافیت و یا گواهی اشتغال به تحصیل؛
- عدم استخدام رسمی یا پیمانی در سازمانها، نهادها و شرکتهای دولتی و خصوصی؛
- عدم داشتن سابقه استفاده از وام کارآفرینی یا تسهیلات بانکی مشابه؛
- داشتن حداکثر ۵۰ سال سن؛
- عدم بدهی بانکی و چک برگشتی؛
- داشتن مجوز فعالیت از مراکز قانونی؛
- داشتن ایدههای فعالیت اقتصادی با توجه به چارت مشاغل مجاز برای دریافت وام؛
- ارائه طرح یا نمونه کار در برخی موارد؛
- داشتن تخصصهای لازم، تحصیلات دانشگاهی و فنی حرفهای یا کاردانش؛
- عدم بدهی مالیاتی و تشکیل پرونده در سازمان امور مالیاتی کشور.
همچنین افراد متقاضی دریافت تسهیلات بانکی برای کارآفرینان باید دقت کنند که باید یک مکان مناسب با ماهیت کسب و کار معرفی کنند. در این زمینه ارائه آدرس، کد پستی معتبر، مشخص بودن سند مالکیت یا اجاره نامه مورد نیاز است. برخی از سازمانهای حمایت کننده برای ارائه وامهای کارآفرینی دارای چارت مشخصی از مشاغل هستند فقط در زمینههای مشخصی وام کارآفرینی را به اعضای خود اعطا میکنند. بهتر است پیش از هرگونه تصمیم گیری و اقدام، ابتدا مشاغل مجاز برای دریافت وام را از طریق مشاوره امور اداری و کار، پیگیری کنید.
مشاغل مجاز برای تسهیلات بانکی کارآفرینان
افرادی که ساکن روستاها، مناطق محروم، مناطق مرزی بوده و عضو یکی از ارگانهای سازمان بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی (ره) و بنیاد شهید و امور ایثارگران هستند، اولویت بیشتری برای دریافت وام کارآفرینان خواهند داشت. در ادامه تعدادی از مشاغل که در عمل توانستهاند بیشترین بودجه تسهیلات را به خود اختصاص دهند را نام میبریم:
- مشاغل روستایی و تولید محصولات جانوری از جمله پرورش طیور و دامداری؛
- پرورش محصولات آبزی مانند پرورش ماهی؛
- تولید عسل و زنبور داری، پرورش کرم ابریشم؛
- تولید محصولات کشاورزی، ایجاد گلخانه و گیاهان زینتی؛
- تولید صنایع دستی از جمله گیوهدوزی و حولهبافی؛
- هنرهای حرفهای از جمله خاتمکاری، قلمزنی و معرقکاری؛
- تولید انواع پوشاک و موارد مرتبط مانند دوخت پوشاک، نخریسی و پارچهبافی؛
- تولیدات مادر از جمله تولید چرم؛
- پرورش انواع قارچ خوراکی؛
- تولید گیاهان دارویی، عصاره گیری و تولید عرقیات؛
- تولید فرشهای دستی، گلیم و محصولات سنتی؛
- برش و آماده سازی سنگهای قیمتی؛
- مشاغل بروز و نوآورانه در حیطه تکنولوژیهای بروز و دانش بنیان در حوزه نرمافزار یا سختافزار.
همچنین بانوان کارآفرین که سرپرست خانوار هستند، برای دریافت تسهیلات بانکی کارآفرینان در اولویت قرار میگیرند؛ به این معنی که در صورت تخصیص اعتبار و تامین بودجه به درخواست این افراد رسیدگی میشود.
بیشتر بخوانید: کارشناس و مشاور تسهیلات بانکی + مشاوره رایگان
مزایای دریافت تسهیلات بانکی برای کارآفرینان
کارآفرینانی که متقاضی دریافت تسهیلات بانکی برای ایجاد یا توسعه طرحهای شغلی هستند از مزایای زیر برخوردار میشوند:
- دریافت وام کم بهره (در محدوده 4 تا 12 درصد)؛
- بهرهمندی از دوره تنفس برای بازپرداخت وام (در محدوده یک تا سه سال)؛
- امکان بازپرداخت بلند مدت؛
- تامین بودجه اولیه در کمترین زمان ممکن؛
- توسعه اشتغال و افزایش فرصت شغلی برای دیگران.
کارآفرینانی که از مدارک فنی و حرفهای، کاردانش یا تحصیلات دانشگاهی مرتبط با فعالیت خود برخوردار هستند میتوانند از تسهیلات بانکی و فرصتهای بیشتری برخوردار شوند. با در نظر گرفتن نرخ تورم سالانه، متوجه خواهید شد که این تسهیلات میتواند به افراد کارآفرین با کمترین میزان توفیق شغلی، سود خوبی برساند.
معایب دریافت تسهیلات بانکی برای کارآفرینان
دریافت تسهیلات بانکی توسط کارآفرینان منجر به افزایش حجم بدهی شرکت یا کسب و کار در ابتدای شروع فعالیت میشود. در صورتی که طرح کارآفرینان پس از دریافت وام نتواند سود کافی را برای فرد ایجاد کند، در کنار عوارض ورشکستگی، کارآفرینان باید مبلغ وام را همراه کارمزد آن پرداخت کنند. بنابراین باید پیش از دریافت وام مطمئن شوید که طرح شغلی شما میتواند به توفیق نسبی دست یابد. از دیگر معایب دریافت تسهیلات بانکی برای کارآفرینان تامین ضامن و سند ملکی است که توسط برخی از بانکهای ارائه دهندهی تسهیلات درخواست میشود.
دریافت تسهیلات وام بانک کارآفرین
کارآفرینانی که میخواهند در حوزههای تولید، خدمات و بازرگانی فعالیت کنند یا فعالیت خود را با اجرایی کردن طرحهای اقتصادی خود گسترش دهند، میتوانند از تسهیلات 400 میلیون تومانی بانک کارآفرین بهرهمند شوند. شرایط دریافت این وام چندان سخت گیرانه نبوده و کارآفرینان میتوانند معادل 90 درصد سپرده خود، وام دریافت کنند. برای این کار لازم است که به مدت حداقل یک ماه مبلغ متقاضی در حساب عادی سرمایه گذاری شده و حداقل مبلغ 25 میلیون تومانی آن رعایت شود. این وام با نام طرح تندیس شناخته شده و کارمزد بانکی آن در محدوده 4 تا 10 درصد متغیر است. برای دریافت این وام نیازی به ضامن و سند ملکی نبوده و سپرده متقاضی نقش وثیقه را ایفا میکند. افراد کارآفرین میتوانند تا حداکثر 36 ماه، به صورت ماهیانه مبلغ وام را به بانک کارآفرین پرداخت کنند.
دریافت وام مناسب برای کارآفرینان در بانک ملی
پیش از هر چیز باید گفت که این وام مناسب کارآفرینانی است که در سازمانهای بنیاد شهید و امور ایثارگران، بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) عضویت دارند. ازاینرو متقاضیان باید برگه معرفی را به سایر مدارک موجود برای دریافت وام بیفزایند. کارآفرینان در این طرح بانک ملی میتوانند تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان وام دریافت کنند. سود این وام ۴ درصد بوده و نیازمند ضامن است. تعداد اقساط، بسته به درخواست فرد کارآفرین میتواند تا ۸۴ ماه قسط بندی شود. کارآفرینانی که میخواهند با ۵۰ میلیون تومان از این وام بهرهمند شوند، نیازمند دو ضامن معتبر خواهند بود؛ همچنین افرادی که میخواهند از ۵۰ میلیون تا سقف این تسهیلات استفاده کنند، در کنار ضامن معتبر باید سند ملک را هم در گرو بانک قرار دهند. این تسهیلات با توجه به داشتن ضامن و سند ملکی نیازی به سپرده گذاری و مسدود سازی سرمایه ندارد.
دریافت وام مناسب برای کارآفرینان در بانک کشاورزی
سقف وامی که بانک کشاورزی میتواند در اختیار کارآفرینان قرار دهد تا ۲۰۰ میلیون تومان بوده و سود آن معادل ۴ درصد به صورت سالانه محاسبه میشود. متقاضیان میتوانند بازپرداخت این وام را به صورت اقساط ۳۶ تا ۶۰ ماهه پرداخت کنند. دریافت این وام نیازی به عضویت در سازمانها و ارگانهای معرف نداشته و لازم است که فرد در یکی از زمینههای دامداری، کشاورزی، شیلات، نوغانداری و امثال آن فعالیت داشته باشد؛ در این صورت میتواند طرحهای تجاری و اقتصادی خود را در زمینه فعالیتهای زیر مجموعه سازمان کشاورزی گسترش دهد. همچنین افرادی که تحت عنوان خود اشتغالی برای خود یا خانواده خود به صورت خانگی شغلی را ایجاد کردهاند، میتوانند در زمینههای تولید عرقیات، عصارههای گیاهی، گیاهان دارویی و انواع محصولات آبزی یا زنبورداری، درخواست وام دهند.
آنچه که از این مقاله آموختیم:
بانکهای کشاورزی، ملی، کارآفرین تعدادی از بانکهای دیگر به واسطه سازمان بهزیستی، بنیاد شهید و امور ایثارگران، کمیته امداد امام خمینی (ره) یا بدون هیچگونه واسطهای به کارآفرینان، تسهیلات بانکی ارائه میدهند. کارمزد این تسهیلات بانکی بسیار پایین بوده و معمولاً با دوره تنفس برای بازپرداخت همراه است. همچنین در اغلب موارد تعداد اقساط آن بلند مدت بوده و از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است.