مجوز فعالیت لازمه شروع هر کسبوکاری است و به دو نوع خاص و عام تقسیم میشود. در مجوزهای خاص افراد برای دریافت آن نیازمند تخصص در همان زمینه هستند اما مجوزهای عام به دو نوع سنتی و الکترونیکی تقسیم میشوند که نوع الکترونیکی، برای دریافت مجوز به مجوز نماد الکترونیکی نیاز دارد. مجوز سنتی با ارائه مدارک هویتی و مالکیتی از اتحادیه صنف مورد نظر و نماد الکترونیکی از زیر مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت یعنی، مرکز توسعهی تجارت الکترونیکی دریافت میشود. لازم به ذکر است دریافت مجوز فعالیت مانند هر کار حقوقی دیگری، نیازمند رعایت جزئیاتی است که در ادامه مقاله بیشتر درباره آنها توضیح میدهیم. با ما همراه باشید.
انواع مجوز فعالیت برای کسبوکار
مجوز کسبوکار به مجوزهای خاص و عام تقسیم میشود. مجوزهای خاص، مجوزهایی است که دریافت آن نیازمند تخصص است. از جمله مواردی که میتوان برای این نوع مجوزها نام برد، پروانه وکالت یا پزشکی است که نهادهای مربوطه برای صدور پروانه از شخص آزمون میگیرند یا مراحل خاصی را برای دریافت آن تعیین میکنند اما مجوز عام، مجوزی است که اشخاص با هر مدرک تحصیلی و در هر کجای ایران میتوانند با رعایت مقررات ذکر شده در نظام همان صنف، مجوز را دریافت و فعالیت خود را شروع کنند.
مجوزهای عام برای کسبوکارها
مجوزهای عام را میتوان به دو نوع تقسیم کرد که به شرح زیر است:
- مجوزهای سنتی، که برای فعالیتهایی مانند مغازهها و بوتیکها، رستورانها گرفته میشود که از قبل وجود داشته و جدید نیستند.
- مجوزهای مدرن، که برای شرکتهای استارتاپی و فروشگاههای مجازی صادر میشود و به نوعی جدید هستند.
باید به این نکته توجه شود که شاید در فرایند صدور پروانه کسب مجوزهای نام برده، خیلی با هم فرق نکند اما با توجه به بازاری که در جامعه امروز شکل گرفته، افراد تمایل دارند به سمت فعالیتهای مدرن یا همان مجازی بروند.
مجوز فعالیت برای مشاغل مدرن
مشاغل سنتی و مدرن از نظر قانون با هم تفاوت دارند. برای مشاغل مدرن بحث دامنه سایت مطرح میشود که باید یک استانداردی را داشته باشد و امنیت سایت مورد تایید قرار بگیرد. مشاغل مدرن یا همان اینترنتی باید، نماد الکترونیکی که بعد از صدور پروانه کسب صادر میشود را داشته باشند. برای مشاغل مجازی باید به اتحادیه فروشگاه مجازی مراجعه کنید.
انواع مجوز برای کسبوکارهای اینترنتی( مدرن)
مجوزهایی که کسبوکارهای آنلاین نیاز دارند، عبارتاند از:
- مجوزهای عمومی یا اینماد که باید برای همه کسبوکارهای اینترنتی گرفته شود؛
- مجوزهای اختصاصی که باید از هر صنف اخذ شود .
نحوه دریافت نماد الکترونیکی( اینماد)
نماد اعتماد الکترونیکی، مجوز قانونی است تا مراجعهکننده به سایت شما اعتماد کند و با خیال راحت محصول شما را بخرد. اینماد توسط زیر مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت یعنی، مرکز توسعهی تجارت الکترونیکی صادر میشود و یک سال اعتبار دارد. اینماد رامیتوان به سه نوع موقت، دائم تک ستاره و دائم دو ستاره تقسیم کرد.
مراحل راه اندازی کسب و کار
با توجه به اینکه برای مجوز فعالیت با موضوعات متعدد مواجه هستیم و فرایند صدور مجوزها در نهادهای مختلف تعیین میشود، بنابراین نمیتوان یک روند مشخصی را برای دریافت کلیه مجوزها بیان کرد. به طور مثال، شرکت هایی که قصد فعالیت در زمینه فنی مهندسی دارند باید از نظام مهندسی مجوز فعالیت بگیرند. یا اگر میخواهند در کشاورزی فعالیت کنند باید مراحلی که جهاد کشاورزی برای آنها مشخص کرده را طی کنند. اما اگر لازم باشد به اتحادیه مراجعه کنیم، در مرحله اول به اتحادیه مربوط به همان شغل میرویم. آنها اولین چیزی که از افراد میخواهند اسناد هویتی، مالکیتی یا اجارهنامه کسی است که قصد دارد؛ مجوز بگیرد. در مرحله بعدی بازرسان تعیین شده از نهاد مربوطه به جایی که درخواست کننده مشخص کرده میروند تا محل راهاندازی کار را ببینند و اگر شرایط لازم برای آن شغل را داشته باشد، تأییدیه خود را به اتحادیه اعلام میکنند. بعد از طی کردن مراحل گفته شده، تمامی شغلها طبق بحث ماده 108 قانون باید گواهی مالیاتی خود را ارائه دهند تا پرونده مالیاتی تشکیل شود اما در برخی مشاغل مانند مشاغل فرهنگی در زمینه نشر کتاب طبق قانون از پرداخت مالیات معاف شدهاند.
سامانه صدور مجوز فعالیت
با توجه به اینکه برای هر موضوع باید به مرجع یا اتحادیه مختلفی مراجعه شود، به همین دلیل هر شخصی باید با توجه به موضوع فعالیت شرکت خود و همچنین، قوانین و مقررات موجود جامعه، به سامانهی جداگانهای مراجعه و درخواست خود را برای دریافت مجوز ثبت کند.
استعلام مجوز فعالیت شرکت
برای استعلام مجوز فعالیت شرکت، باید بین افراد تفاوت قائل شد. اگر خود شخص درخواستکننده صدور مجوز، قصد استعلام مجوز فعالیت را داشته باشد، میتواند از طریق نهاد صادرکننده، نسبت به استعلام و پیگیری آن اقدام نماید اما امکان استعلام جواز فعالیت برای افرادی که خارج از شرکت هستند؛ وجود ندارد.
هزینه درخواست مجوز فعالیت
با توجه به اینکه کسبوکارهای مختلف باید مجوز فعالیت خود را از وزارتخانههای متفاوتی بگیرند، قطعا هزینه درخواست مجوز برای هر کسبوکار متفاوت خواهد بود. شما میتوانید در سایت درگاه ملی مجوزها، برای هر شغلی که نیاز به دریافت مجوز فعالیت دارید، هزینه مورد نیاز را مشاهده کنید.
ابطال و تمدید مجوز فعالیت
در سایت اداره ثبت شرکتها، شرایط، مدارک و هزینه مورد نیاز برای ابطال یا تعلیق مجوز مشخص شده است اما هزینه مورد نیاز برای تمدید مجوز صادر شده با توجه به وزارتخانهای که مجوز را صادر کرده، قطعا متفاوت خواهد بود.
آنچه از این مقاله آموختیم:
مجوز فعالیت یا پروانه کسب برای همه مشاغل لازم و ضروری است که به شغل یا کسبوکار وجهه قانونی میدهد و به آن اعتبار میبخشد اما ممکن است مانند هر کار حقوقی دیگری در فرایند دریافت آن، با مسائل و مشکلات حقوقی مواجه شوید که نیازمند مشاوره با کارشناس حقوقی باشد در همین راستا پلتفرم مباشر یک سامانه و پل ارتباطی بین کارشناس حقوقی، مشاور حقوقی، وکیل دادگستری با مراجعانی هست که به دنبال انجام امور حقوقی هستند. این خدمات به سه صورت مشاوره، آموزش و انجام صفر تا صد امور حقوقی انجام میشود.