منظور از ثبت طرح صنعتی، ثبت شکل و ظاهر یک محصول صنعتی یا صنایعدستی است. فرایند ثبت به شرایطی از جمله منحصر به فرد بودن و نمونه مشابه نداشتن طرح نیاز دارد که نقطه آغاز این کار است. اشخاص حقیقی و حقوقی باید مدارکی از جمله مدارک هویتی، عکس طرح و سایر مدارک را که در ادامه به آن پرداختیم، تهیه کنند و ضمن رعایت شرایط لازم برای ثبت، در داخل ایران، از روش ثبت در سامانه اداره مالکیت معنوی و در خارج از کشور بهصورت ملی، منطقهای یا بینالمللی، طرح خود را ثبت و سپس منتظر بررسی و تایید آن بمانند. ثبت مانند هر کار حقوقی دیگری نیازمند پرداخت هزینه، تمدید مدت اعتبار و طیکردن مراحل قانونی برای ثبت در سامانه ثنا است که در ادامه به طور کدام دربارهی همه آنها توضیح میدهیم. با ما همراه باشید.
شرایط ثبت طرح صنعتی
اشخاصی که میخواهند طرح صنعتی خود را ثبت کنند، در ابتدا لازم است نسبت به منحصر به فرد بودن و نمونه مشابه نداشتن، طرح خود اطمینان داشته باشند. بر اساس ماده 67 آییننامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، میتوان گفت طرحهای صنعتی و علائم تجاری که میخواهند به عنوان ثبت طرح صنعتی در نظر گرفته شوند، مستلزم تسلیم اظهارنامه به اداره مالکیت معنوی هستند. شرط لازم دیگری که میتوان به آن اشاره کرد این است که طبق تبصره ماده 68 اگر اسناد ضمیمه اظهارنامه و سایر اسناد مربوطه، به زبان دیگری غیر از فارسی باشد، ارائه اصل مدارک مورد نیاز همراه با ترجمه عادی کامل آنها الزامی است.
مدارک لازم برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است. مدارک لازم برای افراد حقوقی عبارتاند از:
- تصویر آگهی ثبت در روزنامه رسمی؛
- کپی کارت ملی و شناسنامه طراح طرح صنعتی؛
- کپی کارت ملی و شناسنامه صاحبان دارای حق امضا شرکت؛
- ارائه مدارک مربوط به نشانی و کد پستی شرکت، شماره تماسهای تلفن ثابت، همراه و ایمیل صاحبان شرکت؛
- ارائه 6 قطعه عکس واضح و سه بعدی نمونه طرح از زاویه های متفاوت؛
- توصیف طرح بهصورت شفاف، مزیت رقابتی با نمونههای مشابه.
- در ادامه درباره مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقیقی توضیح میدهیم.
مدارک مورد نیاز اشخاص حقیقی برای ثبت شرکت
مدارکی که اشخاص حقیقی برای ثبت شرکت نیاز دارند، به شرح زیر است:
- کپی از کارت ملی و شناسنامه طراح، طرح صنعتی؛
- 6 قطعه عکس سه بعدی واضح با زوایههای مختلف از نمونه طرح؛
- کپی از کارت ملی و شناسنامه متقاضی ثبت طرح صنعتی؛
- ارائه مدارک مربوط به نشانی، کد پستی محل سکونت متقاضی، شمارهتلفن ثابت، همراه و همچنین ایمیل متقاضی؛
- در صورتی تغییرات در شرکت، یک کپی روزنامه رسمی تغییرات شرکت؛
- در صورت عدم تمایل طراح برای بیان اسم او در طرح، ارائه درخواست کتبی بهصورت اسکن شده همراه با الصاق آن در پرونده الکترونیکی، مبنی بر عدم ذکر اسم طراح به اداره مالکیت معنوی.
تنها روش ثبت شرکت در داخل کشور به این صورت است که افراد متقاضی باید به سایت اداره مالکیت معنوی مراجعه کنند. بعد از بارگذاری مدارک لازم و تکمیل فرمهای مربوط به ثبت، باید منتظر بررسی و تایید مدارک از سوی اداره ثبت مالکیت صنعتی بمانند.
مراحل ثبت طرح صنعتی
مراحلی که باید برای ثبت طرح صنعتی طی کنید، عبارتاند از:
- تهیه مدارک مورد نیاز برای طرح صنعتی؛
- ورود به سامانه اداره مالکیت معنوی؛
- تکمیلکردن تمام فیلدهای مربوطه؛
- بارگذاری تمام مدارک مورد نیاز؛
- مرور اطلاعات وارد و اطمینان از درست بودن آنها؛
- پرداخت آنلاین هزینه؛
- دریافت و نگهداری شماره اظهارنامه؛
- پرداخت هزینه نهایی ظرف 30 روز در صورت موافقت با طرح؛
- انتشار طرح صنعتی در یکی از روزنامههای رسمی کشور ایران.
مدتزمان ثبت طرح صنعتی
مدتزمان برای ثبت طرح صنعتی دو قسمت در نظر گرفته شده. زمان اول به بررسی پرونده و طرح شما اختصاص داده میشود که حدود 30 روز زمان میبرد و زمان دوم مدت زمانی است که باید بگذرد تا آگهی طرح شما در روزنامه رسمی منتشر شود که آن هم 35 روز طول میکشد. در مجموع حدود 70 روز باید برای ثبت طرح صنعتی منتظر بمانید.
روشهای ثبت طرح صنعتی در خارج از کشور به شرح زیر است:
- بهصورت ملی؛
- بهصورت منطقهای؛
- بهصورت بینالمللی.
در ادامه مقاله درباره هر کدام از این روشها به طور کامل توضیح میدهیم.
ثبت طرح بهصورت ملی: در این روش متقاضی ثبت باید یک کشور را انتخاب کند و سپس بهصورت شخصی یا از طریق وکیل قانونی، همه مدارک مربوط به ثبت را، مطابق با قوانین کشور انتخاب شده و پس از ترجمه رسمی، ارسال نماید. البته بهتر است بدانید کشور منتخب، باید مورد تایید مراجع ذیصلاح داخلی باشد. این روش، هم زمان بر و هم پر هزینه است.
ثبت طرح بهصورت منطقهای: بین بسیاری از کشورهای جهان، معاهده همکاری منطقهای منعقد و اجرایی میشود؛ چنانچه متقاضیان ثبت طرح صنعتی، تمایل به انجام این کار در یکی از کشورهای عضو پیمان همکاریهای متقابل را دارند، میتوانند از حمایت سایر کشورهای عضو نیز، بهرهمند شوند.
ثبت طرح بهصورت بینالمللی: متقاضیان ثبت طرح صنعتی در سطح بینالمللی، باید تقاضای خود را به سازمان جهانی مالکیت معنوی، واقع در کشور هلند و به شهر لاهه ارسال نمایند. متاسفانه ایران عضو سازمان جهانی مالکیت معنوی یا همان پیمان WIPO نیست و طراحان صنعتی در اینجا نمیتوانند از این روش برای ثبت طرح صنعتی خود اقدام کنند.
مزیتهای ثبت طرح صنعتی
برای مزیتهای ثبت طرح صنعتی میتوان موارد زیر را نام برد:
- مالکیت حقوقی و انحصاری طرح صنعتی برای طراح؛
- امکان گسترش فعالیتهای تجاری و اقتصادی و کسب شود بیشتر؛
- ایجاد پرستیژ و افزایش ارزش شرکت؛
- جلوگیری از تقلید و سرقت توسط رقبا؛
- دریافت هزینه برای واگذاری در زمان محدود به دیگران.
مدت اعتبار طرح صنعتی
وقتی یک طرح صنعتی را به ثبت میرسانید برخلاف تصور اکثر مردم، اعتبار طرح دائمی نیست. اعتبار هر طرح صنعتی تنها 5 سال است و قابلیت تمدید برای دو دوره 5 ساله را دارد. یعنی به طور کلی 15 سال یک طرح صنعتی برای شما اعتبار خواهد داشت. باید به این نکته توجه کنید، برای تمدید، 6 ماه فرصت دارید در غیر این صورت شخص یا شرکت دیگری می تواند از آن استفاده کند و به نام خود آن را به ثبت برساند.
آنچه از این مقاله آموختیم:
ثبت طرح صنعتی میتواند زمینهساز گسترش، توسعه و سود مالی برای کسبوکار شود. اما برای اینکه ثبت طرح صنعتی مانند هر کار حقوقی دیگری بهموقع، درست و کاملا اصولی انجام شود، پیشنهاد میکنیم ضمن جدیگرفتن ثبت طرح صنعتی و برای سرعتبخشیدن به فرایند ثبت، با کارشناس حقوقی مشورت کنید. پلتفرم مباشر یک سامانه و پل ارتباطی بین کارشناس حقوقی، مشاور حقوقی، وکیل دادگستری با مراجعانی هست که به دنبال انجام امور حقوقی هستند. این خدمات به سه صورت مشاوره، آموزش و انجام صفر تا صد امور حقوقی انجام میشود. در آخر اگر نیاز به مشاوره داشتید به صفحه مشاور ثبت برند مراجعه کنید.